|

Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku?

Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku?
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2009. u 13:00
76
komentara
0

dijeljenja
Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku? Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Nakon utakmice između Portugala i BiH odigrane u Lisabonu nastavlja se priča o želji čelnika FIFA-e da na Svjetskom prvenstvu gleda isključivo reprezentacije sa velikim zvijezdama u svojim sastavima, poput naših protivnika sa Cristianom Ronaldom na čelu.
Portugal je dobro počeo utakmicu, a bolja igra se isplatila nakon 31. minute golom Brune Alvesa. Nakon toga je naša reprezentacija preuzela inicijativu, i do kraja utakmice pogodila dvije prečke, stativu i imala još dvije odlične prilike preko Salihovića i Džeke.

Prema pisanju hrvatskog internet portala Index.hr, Portugal nije izgledao kao ekipa koja pripada elitnom društvu u Južnoj Africi, ali za FIFA-u, Portugal jednostavno mora biti u Južnoj Africi i to zbog svjetskog branda Cristiana Ronalda, koji se smatra jednim od najboljih igrača na kugli zemaljskoj.

Prije nekoliko sedmica predsjednik krovne svjetske fudbalske organizacije, Sepp Blatter "odao" se u jednom medijskom istupu: "Svjetsko nogometno prvenstvo bez najboljih igrača svijeta Lionela Messija i Cristiana Ronalda ne bi imalo smisla, niti bi zapravo bilo zanimljivo". Blatter je rekao, a Argentina i Messi su se nekoliko dana kasnije kvalificirali. Sada se isto očekuje i od Portugala, odnosno Cristiana Ronalda, piše Index.hr.

Nakon ovakvih Blatterovih izjava sudijske odluke od subote postaju shvatljivije. Svirao je Martin Atkinson ono što nikada ne bi u utakmicama engleske Premier Lige, a trojici naših igrača pokazao je žute kartone zbog kojih neće moći nastupiti u revanšu u Zenici. Tome još svakako treba dodati nekoliko prekršaja za Portugalce na samoj ivici 16-terca. Ne treba napominjati kakvi su šuteri Deco, Nani i Simao, iako nisu uspjeli realizovati nijedan od slobodnjaka.

Prvi korak prema raspletu koji je FIFA zacrtala, a to je odlazak Francuske, Portugala, Rusije i Grčke, napravljen je prije žrijeba parova baraža, kada je FIFA na čelu sa Blatterom odredila nosioce kako bi put "velikim" bio što lakši.

Sada je već sasvim jasno da FIFA u Južnoj Africi ne želi gledati BiH, Irsku ili Sloveniju, ekipe bez zvijezda poput Ronalda, Henryja, Arshavina, koji su mamci za medije i sponzore i mašine za pravljenje novca. Nadamo se i vjerujemo da će, uprkos svim podmetanjima, barem Zmajevi uspjeti pomrsiti račune predodređenim za odlazak na Svjetsko prvenstvo.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...