Nogomet
20

Zdravko Stojnić: Za OI u Lillehammeru pripremali smo se trčeći po cestama Sarajeva

Piše: Edin Isanović
Zimske olimpijske igre koje su održane ratne 1994. godine u norveškom Lillehammeru bile su od posebnog značaja za BiH.
Bilo je ovo prvo predstavljanje naše zemlje na zimskoj Olimpijadi. Prije 21 godinu u Norveškoj se okupilo 67 zemalja sa 1737 sportista koji su se takmičili u šest sportova. Za Bosnu i Hercegovinu je to bila teška ratna godina. Bob reprezentaciju BiH predvodio je Zdravko Stojnić koji je bio selektor.

Osim njega članovi tima bili su Igor Boras, Izet Haračić, Nihad Memeleđija i Nizar Zaćiragić. Inače, Stojnić je učestvovao na četiri Olimpijade. Ima najviše nastupa za reprezentaciju bivše zemlje, a ukupno 287 za obje selekcije.

“Kompletnu ekipu sam ja pripremao. Vozio sam i dvosjed i četverosjed. Pripremali smo se u Sarajevu onako kako su nam okolnosti dozvoljavale. Sjećam se da smo u ratnom period trčali po cestama kako bi se spremili za Lillehammer. Trenirali smo i u Skenderiji”, kazao je Stojnić za Klix.ba.

Pamti da su u Norveškoj svima bili simpatični.

“Ja sam išao na put i skupljao bodove. Na Olimpijadi smo bili kao i sve druge ekipe. Bili smo svima sipmatični, ali treba znati da smo morali ostvariti rezultat da bi došli na ovo takmičenje. Osim toga, mi smo imali multinacionalni tim 1994. godine i to je svima bila interesantno. Pamtim da je Zaćiragić, koji je dobro znao engelski, prevodio ono što sam govorio. Sve u svemu, lijepe uspomene”, dodaje Zdravko koji je jedan od rijetkih učesnika Olimpijade koji se kasnije vratio u opkoljeno Sarajevo.

Bivši selektor kaže kako je ovaj sport sada u sjeni.

“Koliko sam ja shvatio, to više ne funkcioniše”, zaključio je Zdravko.