Posjetio Sarajevo
160

Zdravko Mamić: Često sam otpuštao trenere, ali sam se zbog Musemića posramio

N. K.
Zdravko Mamić, nekada alfa i omega zagrebačkog Dinama, čovjek kojeg brojni smatraju najzaslužnijim za evropski procvat zagrebačkih Modrih boravio je večeras na sportskom simpoziju Simposar u Sarajevu.

Mamić je nakon svečanog otvaranja razgovarao s medijima, a dotakao se brojnih zanimljivih tema. Jedna od njih je i otkaz koji je dobio sada već bivši trener Sarajeva i legenda Bordo tima - Husref Musemić.

"Upratio sam situaciju i posebno sam osjetljiv na prezime Musemić. To su veličine, među najvećim koje je bh. nogomet dao. Što se tiče trenera Husrefa znam ga lično, pratim njegove rezultate i znam da je osvojio duplu krunu. Moram reći da sam se i ja malo posramio, jer sam često otpuštao trenere. Nisam imao tako radikalan slučaj da je neko bio prvi, a da bude smijenjen kolo prije kraja. U današnjoj situaciji s današnjim iskustvom ništa slično ne bih priredio treneru, pogotovo koji je legenda Sarajeva i bh. nogometa i koji je pet puta bio trener Sarajeva. To nije uredu, ali sam siguran da će se vratiti jači iz svega. Njega navijači Sarajeva vole i nema sumnje da će učiniti sve da se vrati tamo gdje mu je i mjesto", rekao je Mamić.

Inače, istakao je da je uživao u posjeti Vijećnici i Sarajevu te kako je prijestolnica Bosne i Hercegovine još jednom pokazala svoju veličinu. Istaknuo je i kako sport povezuje ljude te da obožava BiH.

"Ljudi žele da se aktiviram u Bosni i Hercegovini, ali ja se ne želim vezati za jednu sredinu i jedan klub. Želim da me svi vole, svi narodi, a ja ako bih ušao u jedan klub to ne bi bilo dobro po mene. Očekujem da se jednog dana vratim u Hrvatsku, ali Bosna nikada neće izaći iz mene. Ako epilog na sudu bude neki drugi, neću imati ništa protiv toga da ostanem u Bosni i Hercegovini", rekao je Mamić.

Istaknuo je i kako je kroz Dinamo napredovao i kompletan nogomet u Hrvatskoj te da je uložio sve što ima u Dinamo. Osvrnuo se na duel Hrvatske i Slovačke i rekao da je na terenu bilo deset nogometaša koji su ponikli u Dinamu. Smatra da je Bosna i Hercegovina najbolji rasadnik ne nogometaša, nego fudbalera.

Kompletan razgovor s Mamićem pogledajte u video-prilogu.