"Više nije uzor"
73

Zbog kontroverzne tetovaže: Njemački grad se distancirao od Özila, ukonjena je i njegova slika

H. H.
Özil je nedavno objavio fotografiju koja podsjeća na simbol
Özil je nedavno objavio fotografiju koja podsjeća na simbol
Zbog kontroverzne tetovaže na grudima, njemački grad Esen se ogradio od bivšeg reprezentativca Mesuta Özila, a slika bivšeg omladinca Rot-Weiss-Essena je skinuta u Uredu za socijalna pitanja i stambena pitanja.

Peter Renzel, šef odjela u Uredu za socijalna pitanja i stambena pitanja u Essenu, skinuo je sliku Mesuta Özila u radnoj sobi udruženja "Essen Chances ", posvećenom pomoći djeci i mladima u nepovoljnom položaju.

On je na Facebooku objavio fotografiju akcije skidanja slike iz prostorija i kao razlog za ovu mjeru naveo njegovu posljednju tetovažu.

Trenutak kada je slinuta Ozilova slika (Foto: Peter Renzel / Facebook)
Trenutak kada je slinuta Ozilova slika (Foto: Peter Renzel / Facebook)

Naime, Özil je nedavno na Instagramu objavio fotografiju koja podsjeća na simbol "Sivih vukova" ("Ülkücü"), ultranacionalističke grupe koja je poznata po ultrakonzervativnim stavovima i zbog čega se našao na udaru njemačke javnosti.

"Mesut Özil očito je napravio novu tetovažu kao pristalica desničarskih ekstremista 'Sivih vukova'. Svoj radikalni stav demonstrirao je fotografijom na Instagramu", objasnio je Peter Renzel u svojoj objavi na Facebooku i dodao:

"Čineći to, okrenuo je leđa svojoj domovini i mnogim ljudima kojima je nekada bio uzor. Zbog toga ne bi trebao biti uzor djeci i mladima u našim projektima "Essen Chances".

Özil je rođen u Gelsenkirchenu i igrao je u omladinskom timu Rot-Weiss Essena od 2000. do 2005. godine. Zatim je prešao u Schalke, gde mu je karijera krenula uzlaznom putanjom sve do Reala i Arsenala.