Nogomet
0

Završnica januarskog prijelaznog roka: Koliko vremena imaju klubovi u vodećim ligama Evrope?

Klix.ba
Za mnoge klubove januarski prijelazni rok dođe poput "popravnog ispita", šansa za dovođenjem igrača koji će spasiti sezonu, a nekada i da "podebljaju" šanse za osvajanjem trofeja.

Ovaj januar nije donio velike promjene i bombastične transfere. Tri najskuplja transfera, prema njemačkom Transfermarktu, odradili su - Kinezi.

Kinezi i Shelvey

JS Suning je za oko 20 miliona funti doveo Ramiresa iz Chelseaja. SIPG je platio skoro 13 miliona funti za Elkesona koji je igrao za kineski GZ Evergrande, dok je HB China Fortun za 12,6 miliona funti doveo Gervinha iz Rome.

Najsuplji transfer u neki klub iz vodećih pet liga Evrope je prelazak Jonjoa Shelveya iz Swanseaya u Newcastle. Na takvo nešto nismo navikli. Obično zvučnije ime i poznatiji klub prednjače u tome.

Koliko je vremena ostalo?

Transferi u Engleskoj, Španijii i Francuskoj završavaju večeras u 23 sata, dok će u Italiji završiti sat ranije. U Njemačkoj poslovanje može trajati sutra do 17 sati.

Pravilo je da se sve potrebne informacije i dokumenti popune do navedenog roka i da se sve spremi u FIFA-in sistem za transfere (TMS). Ipak, postoji mogućnost da klubovi dobiju dodatna dva sata ukoliko na vrijeme pošalju informacije da su dogovorili transfer s određenim igračem i klubom iz kojeg taj igrač dolazi. Dakle, u tom slučaju rok je, naprimjer u Premiershipu, produžen do 1 sat poslije ponoći.