Jednoglasna odluka
91

Završena telefonska sjednica čelnika NS BiH: Prosinečki više nije selektor Zmajeva

F. Z.
Robert Prosinečki (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici izglasao je nepovjerenje Robertu Prosinečkom, nakon što je prethodno dogovoren sporazumni prekid saradnje, potvrđeno je za Klix.ba.
Čelnici NS BiH danas poslije 14:00 sati su kontaktirani povodom otkaza Prosinečkom, a članovi izvršnog odbora su se izjasnili putem elektronske pošte i potvrdili odluku o sporazumnom raskidu ugovora između Prosinečkog i NS BiH, čime je i zvanično postignut dogovor o prestanku saradnje.

Svega 13 osvojenih bodova od mogućih 30 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u kojim je naša reprezentacija igrala u grupi s Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom, ocijenjeno je kao neuspjeh, što, ruku na srce i imajući u vidu kvalitet grupe, zaista i jeste istina.

Prosinečki je selektor reprezentacije BiH postao 4. januara 2018. godine, a na klupi Zmajeva zamijenio je Mehmeda Baždarevića. Prvu priliku da pokaže šta zna na klupi reprezentacije dobio je u prijateljskim utakmicama u Sjedinjenim Američkim Državama. Remizirali smo s domaćinom (0:0), a porazio nas je Meksiko (1:0).

Nakon toga smo igrali prijateljske utakmice sa Senegalom (0:0), Crnom Gorom (0:0) i Južnom Korejom (3:1).

Uslijedile su prve takmičarske utakmice, a reprezentaciju BiH Prosinečki je vodio u Ligi nacija gdje je ostvario odličan rezultat i završio kao prvoplasirani u grupi s Austrijom i Sjevernom Irskom. Protiv Sjeverne Irske u prvom duelu u Belfastu slavili smo 2:1, ali smo do trijumfa došli uz mnogo sreće i dobrih intervencija Ibrahima Šehića.

Potom smo u Zenici dočekali Austriju i slavili rezultatom 1:0, a između dva meča Lige nacija odigrali smo prijateljski duel s Turskom (0:0). Na Grbavici smo sredinom desetog mjeseca 2018. godine slavili i u drugom susretu sa Sjevernom Irskom (2:0), iako su gosti u dva navrata pogodili stativu. U Beču smo odigrali odlično i upisali remi s Austrijom (0:0) za prvo mjesto u grupi. Iako smo rezultatski odlično odradili Ligu nacija, dalo se naslutiti da postoje određeni problemi u igri naše reprezentacije.

Potvrda briga prouzrokovanih viđenim na terenu u utakmicama Lige nacija došla je u kvalifikacijama. Već u susretu s Armenijom (2:1) na Grbavici dalo se naslutiti da postoje veliki problemi u našoj igri. Odlično prvo poluvrijeme protiv Grčke (2:0) otklonilo je brige sa selektorovog lica, a onda se u nekoliko minuta sve promijenilo. Jedanaesterac, crveni karton za Pjanića i od gotovog smo napravili veresiju. Utakmica je završena rezultatom 2:2 i uslijedio je veliki pad u našoj igri.

Finci su nas potpuno ponizili u Tampereu u utakmici u kojoj smo djelovali izuzetno nemoćno, protiv reprezentacije koja, ruku na srce, ne bi smjela biti ozbiljan protivnik Zmajevima. Dobru partiju pružili smo u Torinu, vodili smo 1:0 (Edin Džeko), ali bodove nismo osvojili. Da budemo iskreni, nismo ni očekivali da ćemo se s njima vratiti iz Torina, ali ostala je žal zbog vodstva i dobre igre. Susret je završen pobjedom Italije rezultatom 2:1 nakon gola Verattija u 86. minuti susreta.

Naredni duel odigrali smo s Lihtenštajnom i poprilično smo se patili, što se ne bi reklo na osnovu rezultata (5:0), ali sve do 80. minute na semaforu Bilinog Polja stajalo je 1:0. Uslijedio je odlazak u Armeniju, očajna igra u kombinaciji s malo nesreće rezultirala je porazom rezultatom 4:2. Čak i kada uzmemo u obzir floskule tipa "danas svi igraju nogomet", potpuni je fijasko primiti četiri gola od Armenije. To će se potvrditi dva mjeseca kasnije u Italiji, kada će Armeni devet puta otići po loptu u svoju mrežu.

Hrvatski stručnjak podnio je ostavku nakon poraza u Jerevanu, a potom je po povratku u Sarajevo na aerodromu rekao kako je odluka konačna, da bi nakon razgovora s Izvršnim odborom NS BiH ipak odlučio ostati na klupi. Šta se desilo u međuvremenu i zašto je Prosinečki odlučio ostati, iako je svima bilo jasno da nakon tog poteza više nema nazad i da se ništa dobro ne može iz svega toga desiti, ostat će vjerovatno vječna misterija. Grešku su napravili i Prosinečki i Savez, a na kraju je ispaštala samo reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Posljednji bljesak i nada da bi se iz svega ipak moglo "izroditi nešto dobro" desio se u Zenici protiv Finske. Slavili smo 4:1 uz fantastičnu igru, što je više pokazalo slab kvalitet Finske, nego neki naš veliki napredak. Potvrda je došla u Grčkoj. Prosinečki je izveo gotovo istih 11 nogometaša na teren s potpuno istom postavkom, a na kraju smo još i dobro prošli s minimalnim porazom (2:1).

Italija je protutnjala kroz Zenicu (0:3) u devetom kolu i ostao je dojam da su Azzurri mogli slaviti i s većom razlikom. Prosinečki je na, ispostavit će se, oproštajnom meču u Vaduzu s Lihtenštajnom slavio rezultatom 3:0, a priliku su dobili nogometaši koji nisu mnogo igrali u prethodnim utakmicama.