Milan ispao
32

Završena grupna faza Evropske lige, poznati svi učesnici šesnaestine finala

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Večerašnjim susretima od 21 sat u grupama A, B, C, D, E i F završena je grupna faza Evropske lige.

Poznati su svi učesnici nokaut faze drugog po snazi evropskog klupskog takmičenja, a posljednja četiri tima koja su se kvalifikovala su Celtic, Slavia Prag, Betis i Olympiakos.

U grupi B Celtic je izgubio kod kuće od prvoplasiranog Salzburga rezultatom 2:1, ali je ipak prošao dalje jer Leipzig nije uspio kod kuće pobijediti Rosenborg (1:1).

Praška Slavia je u posljednjem kolu grupe C savladala već kvalifikovani Zenit sa 2:0 (Žmrhal 32., Stoch 41.) i tako našla mjesto među 32 najbolje ekipe.

Najzanimljivije je bilo u grupi F gdje su se za plasman u nokaut fazu borila tri tima - Betis, Olympiakos i Milan.

U najboljoj poziciji je bio Milan kojem je za plasman dalje trebao samo bod ili poraz od maksimalno jednog gola razlike protiv Olympiakosa. No, Rossoneri su izgubili u Pireju rezultatom 3:1 (Cisse 60., Zapata a.g. 70., Fortounis penal 81. - Zapata 72.) i na taj način su se oprostili od Evrope.

Olympiakos je osvojio drugo mjesto u grupi, a prvo mjesto pripalo je Betisu koji je remizirao sa Dudelangeom u gostima rezultatom 0:0.

Plasman u šesnaestinu finala Evropske lige kroz grupnu fazu ovog takmičenja ranije su izborili Arsenal, Bayer Leverkusen, Chelsea, Dinamo Zagreb, Dinamo Kijev, Eintracht Frankfurt, Fenerbahče, Lazio, Real Betis, Salzburg, Sporting, Zenit, Zurich, Villarreal, Rapid Beč, Genk, Malmo, Sevilla, Rennes i BATE.

Također, u šesnaestinu finala idu i ekipe koje su zauzele treća mjesta u grupama Lige prvaka, a to su Benfica, Club Brugge, Galatasaray, Inter, Napoli, Šahtar Donjeck, Valencia i Viktoria Plzen.

Žrijeb za šesnaestinu finala bit će obavljen u ponedjeljak od 13 sati.

Rezultati i tabele:

Grupa A: AEK Larnaca - Bayer Leverkusen 1:5, Ludogorec - Zurich 1:1.

Grupa B: Celtic - Salzburg 1:2, Leipzig - Rosenborg 1:1.

Grupa C: Slavia Prag - Zenit 2:0, Kopenhagen - Bordeaux 0:1.

Grupa D: Dinamo Zagreb - Anderlecht 0:0, Spartak Trnava - Fenerbahče 1:0.

Grupa E: Arsenal - Qarabag 1:0, Sporting - Vorskla 3:0.

Grupa F: Dudelange - Betis 0:0, Olympiakos - Milan 3:1.