Odigrano 19 kola
200

Završen prvi dio Premijer lige BiH: Sarajevo jesenji prvak, Bilbija najbolji strijelac

Piše: E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Završen je jesenji dio Premijer lige Bosne i Hercegovine, a na pauzu najsretniji idu nogometaši Sarajeva koji ovaj dio prvenstva završavaju na prvom mjestu.

Sarajevo je u 19 kola zabilježilo najviše pobjeda (13) i najmanje poraza (2) i sa 43 boda predvodi tabelu, odnosno pet više od drugoplasiranog Zrinjskog.

Bordo tim je, umoran od nastupa u Evropi, u ovu sezonu ušao veoma loše porazom u Bijeljini (2:1) u prvom kolu, a potom je bod sa Koševa odnio i GOŠK (1:1) u četvrtom kolu. Sarajevo je potom proigralo, a prvi naredni poraz ekipa Husrefa Musemića je doživjela upravo protiv GOŠK-a u Gabeli (1:0) u 15. kolu.

Čini se da je Zrinjski, koji je već sada doživio više poraza (5) nego u prethodne tri kompletne sezone kada su osvajali titule (3, 3, 4), jedini ozbiljan konkurent Sarajevu u borbi za titulu.

Željezničar, koji je jedini mogao parirati Sarajevu i Zrinjskom je nanizao pet uzastopnih poraza i u 19. kolu je pao na četvrto mjesto, a prestigao ga je Široki Brijeg pobjedom u 19. kolu na Grbavici rezultatom 3:2. Sloboda ima isti broj bodova kao i Željezničar (28), a samo dva manje ima Mladost.

Borba za opstanak će također biti zanimljiva u posljednjih 14 kola, a čak šest ekipa će do kraja prvenstva strahovati od ispadanja u niži rang. Najugroženija je Krupa koja ima samo 15 bodova, a GOŠK je na predzadnjem mjestu sa tri boda više. Iznad crte su za sada Tuzla City (20), Zvijezda 09 (21), Čelik (21) i Radnik (22).

Listu strijelaca predvodi fenomenalni Nemanja Bilbija (Zrinjski) sa 14 pogodaka, a jedan manje ima Sulejman Krpić (Željezničar) koji su dali skoro polovinu pogodaka svojih ekipa (Zrinjski je postigao 30, a Željezničar 28 pogodaka).

Golgeter Sarajeva Mersudin Ahmetović je mrežu protivnika tresao 9 puta, a zanimljivo je da je četvrti strijelac lige sa 8 pogodaka Elvir Koljić koji već odavno ne igra za Krupu.

Ekipe su od danas na zimskoj pauzi koja je najduža u svijetu s obzirom da će na teren ponovo tek krajem februara, odnosno za nepuna tri mjeseca.