Nogomet
90

Završen Neymar Jr's Five turnir: BiH poražena u osmini finala od Njemačke, Brazilci na tronu

Piše: O. T.
Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić
Završen je Neymar Jr's Five turnir u Brazilu, a pobjedu je odnio domaći tim iz Rio de Janeira. Predstavnik Bosne i Hercegovine Hjumanga Danga iz Tuzle takmičenje je okončao u osmini finala što je za svaku pohvalu pošto je na turniru učestvovalo 50 timova iz svih dijelova svijeta.

Naš predstavnik je najprije bio smješten u grupu E zajedno sa Argentinom, Srbijom, Ujedninjenim Arapskim Emiratima i Katarom. Turnir su otvorili porazima od Argentine (1:0) i Srbije (5:1), a onda su savladali UAE (5:1) i Katar (4:0) te prošli dalje kao trećeplasirana ekipa.

Potom su u šesnaestini finala savladali Čile nakon penala rezultatom 3:2. Regularni dio meča okončan je rezultatom 0:0. U osmini finala Hjumanga Dangu izbacila je Njemačka sa 2:1. Njemačka je u četvrtfinalu ispala upravo od šampiona Brazila (Rio de Janeiro) koji je u polufinalu sa 5:0 savladao Srbiju, a onda u finalu nadjačao Holandiju. Brazil je na turniru imao tri tima (Rio de Janeiro, Sao Paulo i Salvador).

Na prvenstvu je nastupilo ukupno 50 timova smještenih u 10 grupa po pet ekipa, a plasman u nokaut fazu ostvarila su 32 tima.

Za ekipu Hjumanga Danga nastupali su: Ahmed Vuković, Ahmed Ferhatović, Emir Vejzović, Dino Džamkić i Esnaf Jakubović.