Bob Bradley
0

"Zaustaviti Xavija znači pobijediti Španiju"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države nanijele su nogometnoj reprezentaciji Španije prvi poraz na međunarodnoj sceni nakon 15. novembra 2006. godine.

Savladali su svježiji Amerikanci totalno iscrpljene i usporene evropske prvake u južnoafričkom Bloemfonteinu 2-0 te se time plasirali u polufinale Kupa konfederacija.

Selektor Španaca Vicente del Bosque, kojem je to prvi poraz na klupi "furije" (nakon 13 pobjeda u nizu), priznao je da su Amerikanci iznenadili njegovu ekipu.

  • To je nogomet. Igrali smo protiv vrlo jakog suparnika i ne možemo biti nezadovoljni našim naporima. Učinili smo sve da bismo pobijedili - rekao je Del Bosque po završetku utakmice nastavivši:

  • Amerikanci su nas iznenadili svojom timskom igrom. Pokušavali smo ih probijati po bokovima kad nije išlo kroz sredinu, gdje su bili jači od nas. Stvarali smo prilično opasne situacije, ali nismo bili dobri u završnici.

  • SAD igra se mnogo energije. Dobri su u napadu i vrlo su brzi. Ne troše puno vremena na sredini terena jer gledaju kako što jednostavnije i što izravnije ugroziti gol suparnika.

  • Nikad nije dobro izgubiti. Nismo naviknuti na to. Odjednom smo se suočili s teškim trenucima i to sad boli. Nastojat ćemo pobijediti u dvoboju za treće mjesto. Nakon toga, počinjemo se pripremati za Svjetsko prvenstvo - zaključio je Španac.

Američki selektor Bob Bradley, čiji je sin Michael ponajbolji nogometaš u timu, otkrio je tajnu uspjeha svog sastava.

  • Španija je supertim i sjajan je osjećaj pobijediti ih. Imali smo osjećaj sve vrijeme da možemo uspjeti.

  • Kad igrate protiv sastava kao što je Španija, morate raditi vrlo naporno, braniti se kolektivno i biti agresivni s loptom u nogama. Zatvorili smo njihovu sredinu terena i nismo im dopustili udobnost stvaranja igre. Posebno smo se trudili zatvoriti Xavija. Natjerali smo ga da odigrava na stranu ili prema natrag onemogućivši mu okomite lopte prema golu, u čemu je tako dobar.

Sam je veznjak Barcelone nakon utakmice izjavio da je "bolno ne vidjeti Španiju u finalu turnira", dok je vratar Iker Casillas realno ustvrdio:

  • Izgubili smo. Jednom se i to moralo dogoditi.