Nogomet
90

Zašto vodstvo FK Sarajevo insistira da je fotografija Arkana i Petrovića montirana?

Piše: F.V.
Fotografija Arkana i Petrovića objavljena 29. novembra 2013. godine
Fotografija Arkana i Petrovića objavljena 29. novembra 2013. godine
Fudbalski klub Sarajevo saopćio je danas da je dobio nalaz vještačenja "sporne" fotografije na kojoj se vidi kako ratni zločinac, vođa zloglasnih "Tigrova" Željko Ražnatović Arkan, poznat po masakru u Bijeljini aprila 1992. i zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, nesuđenom treneru kluba sa Koševa Ljupku Petroviću pokazuje kako se rukuje oružjem.

Nakon što je ova fotografija objavljena prošle sedmice u medijima iz FK Sarajevo su odmah suspendovali potpisivanje ugovora sa Petrovićem, da bi nekoliko sati poslije dali saopćenje u kome su naveli da im je vještak kriminalističke struke Edin Kundalić dao "preliminarno mišljenje" da se radi o fotomontaži.

Prijetnje iz bordo kluba

Sada su dobili i zvaničan nalaz vještaka Kundalića.

"Fudbalski klub Sarajevo zaprimio je vještačenje fotografije, na kojoj se navodno nalazi Ljupko Petrović u društvu ratnog zločinca Željka Ražnatovića 'Arkana', od strane Edina Kundalića, vještaka kriminalističke struke, u kojem se potvrđuje prvobitna inicijalna sumnja da se radi o digitalnoj montaži uz pomoć programa za obradu slike, odnosno modifikacije neke skenirane fotografije", saopćili su iz FK Sarajevo.

Član Upravnog odbora FK Sarajevo, Hajrudin Kapetanović, je zaprijetio kako će na osnovu nalaza i mišljenja vještaka, pravni tim kluba sa Koševa "predložiti Upravnom odboru FK Sarajevo da zauzme stav u vezi pokretanja postupaka za naknadu materijalne i nematerijalne štete nanesene Fudbalskom klubu Sarajevo".

"Također advokatski tim FK Sarajevo ponudio je pro bono zastupanje Ljupku Petroviću u postupcima za naknadu štete, ukoliko on to i bude htio prihvatiti", kazao je Kapetanović.

Zanimljivo, za razliku od preliminarnog vještačenja, ovaj put vještak Kundalić nije ponudio nikakve dokaze o tvrdnjama koje iznosi ili ih, pak, FK Sarajevo nije dostavilo javnosti.

Kundalić je u preliminarnom nalazu naveo da fotografija koju je vještačio nema u pozadini fajla pozadinske podatke (metadata i EXIF) koji govore o načinu nastanka iste, te da sadrži artefakte (greške u kompjuterskoj slici) koji "upućuju na vjerovatnoću da se radi o digitalnoj montaži". To su bili jedini argumenti s kojima je izašao pred javnost, no sada nema ni takvih tvrdnji, što otvara sumnje u vjerodostojnost vještačenja i motive FK Sarajevo da angažuje ovog vještaka.

Također, upućeni u kompjutersku tehnologiju pa i fotografiju, među kojima i grafički inžinjer (smjer inžinjerstvo multimedije), Demir Lokmić, upozoravaju da je snimka o kojoj je riječ nastala, kako je i objavljeno, početkom '90-tih, negdje na ratištu u zemljama bivše Jugoslavije. Navjerovatnije je snimljena analognim fotoaparatom, a potom skenirana. Takve fotografije nemaju u pozadini fajla pozadinske podatke, a poznato je da navedeni podaci, čak i kada postoje, nestaju prilikom postavljanja fotografija na društvene mreže, upozorio je inžinjer Lokmić. Takve činjenice vještak bi morao znati.

Fototografija objavljena na Facebooku u novembru 2013. (Screenshot: Facebook)
Fototografija objavljena na Facebooku u novembru 2013. (Screenshot: Facebook)

Sumnjivo vještačenje

Očito će biti potrebno da stručne osobe i novi vještaci provjere nalaz zeničkog vještaka radi utvrđivanja konačne istine.

Inače, fotografija Ražnatovića i Petrovića je, prema dostupnim informacijama, objavljena na jednom od Facebook profila koje uređuju Arkanovi simpatizeri, i to 29. novembra 2013. godine, mnogo prije nego se trener Petrović našao na listi želja FK Sarajevo. Ako se ove činjenice znaju, nameće se pitanje zašto bi neko montirao Petrovića sa Arkanom? Pogotovo ako je i sam Petrović otvoreno govorio za hrvatske medije o druženju sa tim ratnim zločincem.

U cijelom slučaju je zanimljivo da sam Petrović, kojeg i u Beogradu ozbiljni ljudi svrstavaju u krug onih koji su '90-tih bili bliski nacionalističkim krugovima, nije negirao vjerodostojnost fotografije, pravdajući se da je to bilo vrijeme velike Arkanove moći i da je praktično morao da sa njim ima dobre odnose. Štaviše, nekim poznanicima je potvrdio da postoje njegove fotografije sa Arkanom, ali da za konkretno navodno nije znao. Također, postoje videosnimci srdačnih susreta Petrovića, Arkana i njegove supruge, estradne umjetnice Svetlane Cece Ražnatović.

Petrović je kazao da ne želi raditi u FK Sarajevo "pod ovakvim okolnostima" jer bi bio izložen velikom pritisku, kao i da mu je žao zbog svega što se desilo.

Nakon što je "dokazalo" da je fotografija Arkana i Petrovića montaža, vodstvo FK Sarajeva je u prilici da ponovo angažuje srbijanskog stručnjaka i bit će zanimljivo pratiti njihovu odluku da li će ići tim putem.