Pojašnjenje procedure
2

Zašto su BiH i Kazahstan ubačeni u grupu s Francuzima iako su tu trebale biti Bjelorusija i Estonija

E. B.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je trebala biti u grupi E da nije bilo restrikcija prilikom žrijeba za SP 2022 godine. Naša selekcija je izvučena peta po redu iz četvrtog šešira, no ona nije ušla u petu po redu grupu. Mi ćemo vam pojasniti i zašto.

Razlog za to je FIFA-ina odluka da se maksimalno dvije "zimske zemlje" mogu naći u istoj grupi.

"Zimske zemlje" označavaju one države u kojima su vremenski uslovi u novembarskom kvalifikacijskom ciklusu izuzetno nepovoljni, a to su Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

S obzirom na to da su u grupu D žrijebani najprije Francuska, a potom Ukrajina i Finska koje su "zimske zemlje" desila su se dva bitna pomjeranja.

Iz četvrtog šešira redom su žrijebani Luksemburg, Gruzija i Bugarska, a potom je došao red na Bjelorusiju.

No, s obzirom da su Ukrajina i Finska ispunile maksimalnu kvotu "zimskih zemalja" u grupi D Bjelorusija je prebačena u narednu, grupu E sa selekcijama Belgije, Velsa i Češke, a naredna selekcija koja je izvučena je popunila mjesto u grupi D, a to je bila BiH.

Iz petog šešira su izvučeni Azerbejdžan, Kosovo i Litvanija, a potom je na red došla Estonija.

No, umjesto u grupu D Estonci su prebačeni u grupu E, a naredna ekipa koja je izvučena, a to je bio Kazahstan, je stavljena u grupu D sa našom selekcijom.

Dakle, da nije bilo restrikcija zbog "zimskih zemalja", reprezentacija Bosne i Hercegovine bi se nalazila u grupi E sa Belgijom, Velsom, Češkom i Kazahstanom.

Osim ove dvije promjene desila se i jedna koja se tiče politike. Naime, Kosovo je žrijebano prvo iz petog šešira i trebalo je igrati u grupi A. No, s obzirom da se u njoj nalazila Srbija, Kosovo je prebačeno u narednu grupu, B.

Kosovo, osim što nije moglo igrati sa Srbijom u grupi, nije moglo ni sa našom selekcijom i Rusijom. Također, zajedno se u grupi nisu mogli naći ni Armenija i Azerbejdžan, te Gibraltar i Španija.