Meč iz 2005.
12

Zašto Misimović nije igrao na Marakani? Baka mu je otkrio bizarne razloge sat prije meča

E. B.
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvjezdan Misimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svim navijačima Bosne i Hercegovine 12. oktobar 2005. godine ne budi lijepe uspomene. Tog dana naša selekcija je izgubila u Beogradu u odlučujućem susretu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

To je onaj čuveni susret u kojem je Srbija i Crna Gora slavila sa 1:0, a meč je protekao u sjeni divljanja na tribinama domaćih navijača koji su napali navijače BiH.

Ipak, tog susreta se posebno sjeća Zvjezdan Misimović.

Misimović, koji je nekada igrao za omladinske kategorije SCG, bio je posebno motivisan za taj duel, ali na kraju je susret umjesto u startnoj postavi počeo na klupi.

To je bilo veliko iznenađenje za sve, a Misimović je nakon 15 godina progovorio o tom danu.

"Najbolnija tačka u reprezentaciji BiH mi je bila utakmica protiv Srbije i Crne Gore u Beogradu", govori Misimović za podcast "oPsajd".

"Bio sam veoma motivisan. Nekoliko dana ranije smo igrali kod kuće protiv San Marina. Tadašnji direktor reprezentacije Ahmet Pašalić mi je prišao i rekao da me neće umarati protiv San Marina, da me odmore za SCG", govori popularni Miske.

No, samo sat vremena prije početka duela u Beogradu saznao je da će i u tom susretu "grijati klupu".

"Sat vremena prije početka utakmice zovne me selektor Blaž Slišković da dođem da popričamo sa Pašalićem. Kaže mi Baka: 'Braco (Hasan Salihamidžić, op. a.) neće da igra desnog beka, hoće da igra naprijed. Boli (Elvir Bolić, op. a.) je rođendan, ti moraš na klupu. U tom momentu mi se srušio svijet. Nisam mogao vjerovati šta se dešava", kaže Misimović.

Za BiH su na Marakani od prve minute zaigrali Hasagić, Berberović, Musić, Spahić, Bajramović, Milenković, Jakirović, Grlić, Barbarez, Salihamidžić i Bolić.

Pogodak odluke postigao je Mateja Kežman u 7. minuti i na taj način odveo Srbiju i Crnu Goru na Svjetsko prvenstvo u Njemačku. Naša selekcija je grupu 7 završila na trećem mjestu.