Nogomet
209

Zašto je Pelle pokazao Neueru da će šutirati "Panenku"?

Piše: E. B.
Njemačka je sinoć nakon boljeg izvođenja penala izbacila Italiju sa Evropskog prvenstva, a veliki tragičari su bili Simone Zaza i Graziano Pelle.

Oba napadača su izvela penale kojima se sada cijeli svijet smije. I dok je Zaza pravio cirkus sa zaletom od 20 malih koraka, Pelle je želio ispasti "faca" pokazavši Neueru šta će uraditi.

Napadač Southamptona je pokazao Neueru da će izvesti popularnu "Panenku", to jest potkopati loptu lagano po sredini gola, no šutirao je po zemlji u lijevi ugao, ali je promašio okvir gola za metar.

Ipak, i da je lopta išla u gol, Neuer bi je odbranio jer nije pao na Pelleov pokušaaj blefa i bio je u tom uglu.

Svjetski mediji su se odmah zapitali zašto je Pelle pokazao da će izvesti "Panenku" i time pokušati dekoncentrisati najboljeg golmana svijeta, a ubrzo je stigao i odgovor.

Naime, Pelle je poznat kao igrač koji obožava sa bijele tačke ponižavati golmane udarcem koji je proslavio čehoslovačkog reprezentativca davne 1976. godine na Euru u Jugoslaviji.

Pelle je u karijeri nepogrešiv kada je izvođenje "Panenke" u pitanju. U dresu omladinskih selekcija Italije pogodio je dva puta na ovaj način, a jednom i u seniorskoj konkurenciji u holandskom Feyenoordu.

Da se i sinoć odlučio na ovaj udarac, Italija bi vjerovatno prošla u polufinale.