Uzbuđenje fudbalskih fanova
0

Zašto Englezi žele Slavena Bilića?

Sarajevo-x.com
Hrvatski selektor Slaven Bilić nalazi se na listi favorita za trenera londonskog kluba West Ham United. Medijske špekulacije o zamjeni dosadašnjeg trenera Alana Curbishleya idu u prilog šarmantnom Hrvatu koji kao potencijalni trener ovog kluba vodi i na engleskim sportskim kladionicama.

Kad je 2004. godine na scenu engleske Premier lige zakoračio Portugalac Jose Mourinho, ljubitelji fudbala u Engleskoj nisu bili samo očarani njegovim uspjesima na terenu i vrhu Lige prvaka koji je osvojio s Portom.

Jednostavno, sam karakter i karizma portugalskog trenera su bacili na noge englesku fudbalsku javnost. Važio je za "kontinetalnog James Bonda", kako su ga često nazivali u medijima, bio je otmjen, lukav i oštar na jeziku.

Izjavama na press konferencijama je zabavljao naciju i oduševljavao fanove. Poznate su njegove izjave o tome da je Arsene Wenger, trener Arsenala, "čovjek koji se više boji ptičje gripe nego da Manchester United osvane na vrhu engleske Premier lige".

Nakon njegovog odlaska u italijanski Inter, fanovi su izjavili da pored mirnog Wengera i ostarjelog Sir Alex Fergusona, imaju još Rafa Beniteza koji po njihovim riječima "ima stila otprilike kao i Mr.Bean".

Slaven Bilić, šarmantni selektor susjedne Hrvatske, već je ranije medijima spomenuo da želi nastaviti karijeru trenera u Engleskoj jer je to njegov stari san, otkrio je website goal.com.

Strahopoštovanje koje je Bilić izazvao pobjedom hrvatskog nacionalnog tima nad svemoćnom engleskom reprezentacijom u utakmici za kvalifikacije za Euro 2008., priskrbilo je Slavenu mnoge simpatije na otoku.

Šarmantni poliglota (baš kao i Mourinho), diplomirao je pravo i ima vlastiti rock bend, a sa 39 godina ostvario je uspjehe o kojima mogu sanjati i mnogo stariji treneri.

Slaven Bilić je, također, i bivši igrač West Hama.

Bilićev dolazak na mjesto trenera engleskog West Hama, donio bi mnogo dobrog fudbala i medijske slave West Hamu te svakako "začinio" Premier Ligu.