Stekao status legende
0

Zašto će Senad Lulić biti vječni heroj Lazija

Haris Halvadžija
Lulić s trofejom Italijanskog superkupa (Foto: Facebook)
Lulić s trofejom Italijanskog superkupa (Foto: Facebook)
Bh. nogometaš Senad Lulić (35) nakon deset godina napustio je rimski Lazio. Klub u kojem je nesumnjivo postao legenda i jedan od simbola, ostavivši neizbrisv trag u nebeskoplavom dijelu Vječnog grada.

Iako je imao želju da produži saradnju i vjerovatno okonča karijeru u Laziju, aktuelno rukovodstvo rimskog kluba mu se po isteku ugovora zahvalilo na saradnji, svjesni da su nakon teške povrede njegovi najbolji igrački dani ipak prošlost.

Stvari tako funkcionišu u surovom profesionalnom nogometu, iako su uspomene vječne. Pandemija koronavirusa nije dopustila navijačima Lazija da dostojanstveno isprate igrača koji se uvijek isticao svojom željom, snažnim karakterom i profesionalnošću.

Uz aplauze i pozdrave na društvenim mrežama otišao je veliki kapiten, tihi borac i junak nezaboravnog 26. maja 2013. godine - najvažnijeg datuma u historiji Lazija.

Pogodak u 71. minuti protiv Rome u finalu Italijanskog kupa obilježio je Lulićevu karijeru. Ostala je neizbrisiva slika i legenda, zauvijek urezana u svijesti svakog navijača Lazija.

Senad je definitivno ušao u srca navijača Lazija golom u derbiju protiv Rome, koji je Nebeskoplavima donio trofej Kupa i najvažniju pobjedu u historiji, ali nekadašnji reprezentativac BiH postigao je i odlučujući pogodak u Italijanskom superkupu osvojenom 2019. godine protiv Juventusa.

U historiji popularnih Biancocelesta samo je Nedved postigao više golova u finalnim mečevima (3).

Iako kraj nije bio bajkovit, Lulić će zauvijek biti heroj Lazijala među koje je stigao 2011. godine.

U tom periodu osvojio je četiri trofeja (dva Italijanska kupa i dva Italijanska superkupa), od kojih je čak tri podigao kao kapiten i samo je legendarni Alessandro Nesta u najuspešnijoj klupskoj eri početkom milenija osvojio više trofeja kao kapiten.

Lulić se zaustavio na 371 odigranoj utakmici u dresu s orlom na prsima i 34 postignuta gola, a da nije bilo nesretne povrede, koja ga je duže od godinu odvojila od terena, vjerovatno bi stigao i do rekorda po broju nastupa za Nebeskoplave.

Na kraju je ostao na petom mjestu. Ispred njega su samo Paolo Negro (376), Giuseppe Wilson (394), Giuseppe Favalli (401) i rekorder Stefan Radu (412).

S 58 odigranih međunarodnih utakmica za Lazio drugi je na listi (rekoder Negro je upisao 64 nastupa), a u sutonu karijere dobio je priliku da debituje u Ligi prvaka kada je prošle sezone zaigrao protiv Bayerna u osmini finala.

Parola navijača Lazija posvećena Luliću (Foto: Gazzetta dello Sport)
Parola navijača Lazija posvećena Luliću (Foto: Gazzetta dello Sport)

Ogroman 40-metarski transparent navijača Lazija, okačen ispred klupskog trening kampa Formella prije nekoliko sedmica, najbolje svjedoči o veličini Senada Lulića.

"Dvadesetšestog maja postao si besmrtan. Hvala Senade, zauvijek Lazijal", pisalo je na paroli posvećenoj jednom od najvažnijih igrača u klupskoj historiji.

Čelična pluća, golovi i asistencije... Možda je junak Lazijevih navijača od kluba zaslužio više na rastanku, ali priča o kapitenu, heroju i beskompromisnom borcu ostat će vječna među Lazijalima.