Ništa nije gotovo
57

Zašto će reprezentacija Italije biti silno motivisana protiv Zmajeva u Zenici

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Reprezentacija Italije je jedna od četiri selekcije koja je, uz Belgiju, Rusiju i Poljsku, već izborila plasman na Evropsko prvenstvo, ali motiva da do kraja kvalifikacija odigraju maksimalno ozbiljno neće nedostajati.

Naime, UEFA je donijela odluka da se prilikom određivanja nositelja za žrijeb grupa Evropskog prvenstva naredne godine uzimaju rezultati ostvareni u aktuelnim kvalifikacijama.

Italija je ostvarila sedam pobjeda iz sedam odigranih utakmica i na dobrom je putu da bude među šest najboljih prvoplasiranih ekipa iz kvalifikacija, budući da su samo Belgijanci bolji i to zbog odlične gol-razlike. Italijanima je motiv da budu nositelji veći i zbog činjenice da je već poznato kako će zbog pravila biti domaćini u grupnoj fazi. Bit će sigurno smješteni u grupu A, kojoj su domaćini upravo Italija i Azerbejdžan.

Trenutni poredak najboljih prvoplasiranih selekcija u kvalifikacijama
Trenutni poredak najboljih prvoplasiranih selekcija u kvalifikacijama

Međutim, opuštanjem u posljednja dva kola taj omjer mogu pokvariti, pogotovo jer se zbog različitog broja ekipa u grupama kvalifikacija brišu rezultati protiv posljednjeplasiranih selekcija. U slučaju Italije to su dueli protiv Lihtenštajna, s kojim upravo sutra igraju "revijalnu" utakmicu 8. kola.

Učinak mogu pokvariti u posljednja dva kola kada dočekuju Armeniju, ali i gostuju reprezentaciji Bosne i Hercegovine u Zenici.

Izabranike Roberta Prosinečkog tako neće čekati nešto lakši zadatak protiv izuzetno teškog protivnika u utakmici u kojoj će našoj reprezentaciji možda biti potrebna pobjeda za plasman na Euro.