Panamac najteži
36

Zanimljvosti o igračima s Mundijala: Kane 18 kilograma teži od Ronalda, Marquez unikatan

Klix.ba
Reprezentativci Engleske. (Foto: EPA-EFE)
Reprezentativci Engleske. (Foto: EPA-EFE)
Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji boravit će 736 nogometaša iz 32 različite reprezentacije, a FIFA je objavila nekoliko interesantnih podataka o njima.

Od ukupnog broja igrača, njih 200 je ranije boravilo na svjetskim prvenstvima. Obratimo li pažnju samo na taj broj od 200 igrača, onda dolazimo do podatka da je njih 186 bilo na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, da je 61 nogometaš bio i na Mundijalu u Južnoj Africi, da je 21 igrač bio na Mundijalu u Njemačkoj, dok je jedino reprezentativac Meksika Rafael Marquez bio i na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine.

Marquez je u febrauru proslavio 39. rođendan, a ovo će biti njegovo peto svjetsko prvenstvo, po čemu će se izjednačiti s Antoniom Carbajalom, Lotharom Matthausom i Gigijem Buffonom. Marquez će uz njih postati jedini igrač koji je nastupio na pet svjetskih prvenstava.

Čak svi igrači iz reprezentacije Engleske dolaze iz njihovog nacionalnog prvenstva, a po tome su Englezima najbliži Rusi koji imaju 21 igrača iz ruskog prvenstva.

Za razliku od Engleza i Rusa, Senegalci i Šveđani nemaju nijednog igrača iz svojih liga, dok su Belgijanci, Islanđani, Nigerijci i Švicarci poveli samo po jednog igrača iz nacionalnog prvenstva.

Ukupno 74 posto igrača koji će igrati na Mundijalu dolazi iz evropskih timova.

Golman reprezentacije Egipta Essam el Hadary, ukoliko nastupi na nekoj utakmici, postat će najstariji igrač u historiji Svjetskog prvenstva, a on je u januaru ove godine napunio 45 godina. On bi sa svojih 45 godina i pet mjeseci mogao postati najstariji igrač u historiji Svjetskog prvenstva i oboriti rekord golmana Kolumbije Faryda Mondragona koji je prije četiri godine ušao u finišu meča samo kako bi oborio rekord i sa 43 godine i tri dana postao najstariji igrač.

Najmlađi igrač na ovom Mundijalu je Daniel Arzani, krilni igrač Australije. Do sada je nastupalo mnogo mlađih igrača od njega pošto je Arzani star 19 godina i pet mjeseci. Upravo taj podatak pomaže u tome da ovo prvenstvo ponese epitet "najstarijeg" kada je riječ o prosječnoj starosti svih igrača koji putuju u Rusiju. Naime, prosječna starost 736 pozvanih igrača je skoro 28 godina, najveća do sada.

Najviše igrača, računajući klubove, dolazi iz Manchester Cityja (16), a slijede Real Madrid (15), Barcelona (14), Chelsea, Paris Saint-Germain i Tottenham Hotspur (12).

Gledajući lige, najviše igrača dolazi iz engleskih liga (124), a zatim iz španskih (81) i njemačkih (67).

Roman Torres iz Paname je najteži igrač na prvenstvu, a težak je 99 kilograma, dok je najviši igrač rezervni golman Hrvatske Lovre Kalinić (201 centimetar).

Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da samo jedan kilogram manje od najtežeg igrača ima Harry Kane (98 kilograma), jedan od najboljih napadača svijeta. Kane je visok 188 centimetara. Kane ima čak 18 kilograma više od Cristiana Ronalda od kojeg je viši za tri centimetra.

Leo Messi je visok 172 centimetara, a težak je 70 kilograma, dok je Mohamed Salah visok 175 centimetara i težak 71 kilogram.

Najlakši igrači su Takashi Inui (Japan), Javier Aquino (Mexico) i Mbark Boussoufa (Maroko). Oni su teški po 59 kilograma.

Najniži igrači Mundijala u Rusiji su Alberto Quintero (Panama), Yahia al Shehri (Saudijska Arabija) i Xherdan Shaqiri (Švicarska). Njihova visina iznosi 165 centimetara.