Nogomet
13

Zanimljivosti o Borussiji M'Gladbach: Drže rekord Bundeslige pobjedom nad Dortmundom 12:0

Klix.ba
Ekipa Borussije Monchengladbach (Foto: Facebook)
Ekipa Borussije Monchengladbach (Foto: Facebook)
Naredni protivnik FK Sarajevo u kvalifikacijama za Evropsku ligu, Borussia Monchengladbach, jedan je od najatraktivnijih klubova koji će u Sarajevo stići nakon rata.

Ekipa ovog bundesligaša vrijedi skoro 120 miliona eura, a prosječna starost igrača iznosi 25,4 godine. Poređenja radi, ekipa Bordo kluba vrijedi nešto više od šest miliona eura.

Borussia M'Gladbach je klub sa bogatom tradicijom. Osnovala ga je grupa mladih nogometaša 1900. godine u jednoj konobi u okrugu Eicken u Monchengladbachu. Osvojili su pet titula prvaka Njemačke, sve 1970-ih godina, a tri puta su podizali pehar pobjednika Kupa Njemačke, i to 1960., 1973. i 1995. godine.

Također, bili su uspješni i na međunarodnoj sceni te u svojim vitrinama imaju i dva pehara pobjednika Kupa UEFA iz 1975. i 1979. godine. Dva puta su gubili u finalima toga takmičenja, a 1977. su poraženi i u finalu Lige prvaka.

Od 2004. godine domaće utakmice igraju na stadionu Borussia-Park kapaciteta za nešto više od 54.000 gledatelja, a ekipa je 1970-ih, u vrijeme svojih najvećih uspjeha, dobila nadimak Ždrebad, budući da su tada imali mlad tim sa brzim i agresivnim stilom igranja.

Borussia M'Gladbach drži i zastrašujući rekord u Bundesligi, budući da su 1978. ostvarili najveću pobjedu ikad u njemačkom prvenstvu, savladavši Borussiju Dortmund čak 12:0. Tadašnji trener Dortmunda Otto Rehhagel dobio je ekspresan otkaz, a uz otkaz i nadima Torhagel.