Favoriti poispadali
52

Zakazano je finale Azijskog kupa s potpuno neočekivanim rivalima u borbi za titulu

D. P.
Katar se plasirao ponovo u finale kontinentalnog takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Katar se plasirao ponovo u finale kontinentalnog takmičenja (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Katara priredila je senzaciju savladavši Iran rezultatom 3:2 i tako se plasirala u finale Azijskog kupa na kojem je i domaćin.

Jučer smo vidjeli pravu senzaciju u prvom polufinalu nakon što je Jordan savladao Južnu Koreju. U istom stilu se nastavilo i danas u drugom polufinalu, pošto je Iran protiv Katara važio za apsolutnog favorita.

Ipak, ovogodišnje izdanje Azijskog kupa proteklo je u velikim senzacijama, tako da ćemo na kraju dobiti potpuno neočekivano finale Jordana i Katara. Ispali su najveći favoriti poput Japana, Irana, Južne Koreje, Saudijske Arabije i Australije.

Katar je danas slavio u vrlo dramatičnom susretu punom preokreta. Sardar Azmoun je doveo Iran u očekivano vodstvo već u četvrtoj minuti, ali su domaćini prvenstva do poluvremena okrenuli golovima Jassema Abulsallama i Akrama Afifa.

Za 2:2 je u 51. minuti nakon sporno dosuđenog penala pogodio Alireza Jahanbakhsh, ali je veliko slavlje domaćinu donio Ali Almoez u 82. minuti susreta.

Finale između Jordana i Katara igra se u subotu s početkom u 16 sati. Iako je branilac titule, Katar je bio tek šesti favorit takmičenja i u finalu će protiv Jordana imati blagu ulogu favorita za odbranu naslova.