Čudo engleskog nogometaša
19

Zaigrao u FA Cupu nakon što je u djetinjstvu proveo 18 mjeseci u kolicima

N. K.
Declan Thompson debitovao za Sheffield (Foto: Twitter)
Declan Thompson debitovao za Sheffield (Foto: Twitter)
Sheffield Wednesday je nedavno savladao Exeter City u trećem kolu FA Cupa te je izborio plasman u narednu fazu, a utakmicu je obilježio debitantski nastup Declana Thompsona (18).

Mladi nogometaš je prvi put zaigrao u seniorskoj konkurenciji i već je privukao na sebe veliku pažnju jer ima bolest koja mu se pojavila u djetinjstvu.

Naime, kada je imao samo pet godina, ljekari su rekli da možda više nikada neće hodati pa je narednih godinu i po proveo u kolicima.

Sada je prvotimac ekipe iz Championshipa i pred njim je lijepa nogometna budućnost pogotovo jer je od ranog djetinjstva naučio da mora biti veliki borac.

Inače, sin nekadašnjeg engleskog nogometaša Leeja Thompsona boluje od Legg-Calve-Perthesove bolesti koja se pojavljuje kod djece i napada bedrene kosti te kukove.

Za sada je bolest nedovoljno istražena, a kako tvrde ljekari koji su liječili mladog Declana, imao je sreće što je bolest dijagostifikovana već oko pete godine.

Djeca tog uzrasta imaju daleko veće šanse za oporavak, dok su kasnije sve veće šanse da će mu tokom cijelog života biti potrebna kolica.