{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa

S
16.10.2009. u 18:24
0
12
Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa
0
Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa
Republički javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović podnio je danas Ustavnom sudu Srbije prijedlog za zabranu rada i djelovanja 14 ekstremnih podgrupa koje djeluju kao navijačke grupe beogradskih klubova "Partizan", "Crvena zvezda" i "Rad".
"Predložena je zabrana tih podgrupa i brisanje iz registra, zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne i nacionalne, vjerske mržnje", rekao je Radovanović.

On naveo da se radi o grupama "Alcatraz", "Belgrade Boys", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra Boys", "Ultras", "Anti Romi".

Sačinjavanje prijedloga za zabranu ekstremnih grupa baziralo se na izvještaju MUP-a Srbije, u kome je navedeno da je od 2006. godine do danas bilo više incidenata i narušavanja javnog reda i mira sa više desetina povrijeđenih građana i policajaca, uz veliku materijalnu štetu.

Radovanović je rekao da ovaj prijedlog ima svrhu suzbijanja nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije i naglasio da iza ove akcije stoji država, koja je čvrsto riješena da se nasilje spriječi.

On je objasnio da se traži zabrana grupa koje nisu ljubitelji sporta i koje nemaju ništa zajedničko sa sportom, već sa kriminalom.

Radovanović je najavio da će sledeći korak u suzbijanju nasilja biti zabrana njihovih posjeta sportskim priredbama i utakmicama, kako ne bi dolazilo do nereda i nasilja i kako bi svi ljubitelji sporta mogli da uživaju na utakmicama.

"Ono što radimo sa ovim prijedlogom, pored predloga za ukidanje grupa Obraz, '1389' i Nacionalnog stroja, predstavlja širi kontekst suzbijanja nasilja u Srbiji", naveo je Radovanović.

On je podsjetio da je od 2002. godine do danas bilo sedam smrtnih slučajeva kao posljedica nasilja pripadnika ekstremnih grupa.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: