{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa

S
16.10.2009. u 18:24
0
12
Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa
0
Zahtjev za zabranu 14 ekstremnih navijačkih grupa
Republički javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović podnio je danas Ustavnom sudu Srbije prijedlog za zabranu rada i djelovanja 14 ekstremnih podgrupa koje djeluju kao navijačke grupe beogradskih klubova "Partizan", "Crvena zvezda" i "Rad".
"Predložena je zabrana tih podgrupa i brisanje iz registra, zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne i nacionalne, vjerske mržnje", rekao je Radovanović.

On naveo da se radi o grupama "Alcatraz", "Belgrade Boys", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra Boys", "Ultras", "Anti Romi".

Sačinjavanje prijedloga za zabranu ekstremnih grupa baziralo se na izvještaju MUP-a Srbije, u kome je navedeno da je od 2006. godine do danas bilo više incidenata i narušavanja javnog reda i mira sa više desetina povrijeđenih građana i policajaca, uz veliku materijalnu štetu.

Radovanović je rekao da ovaj prijedlog ima svrhu suzbijanja nasilja ne samo na sportskim priredbama, već i na ulicama i gradovima Srbije i naglasio da iza ove akcije stoji država, koja je čvrsto riješena da se nasilje spriječi.

On je objasnio da se traži zabrana grupa koje nisu ljubitelji sporta i koje nemaju ništa zajedničko sa sportom, već sa kriminalom.

Radovanović je najavio da će sledeći korak u suzbijanju nasilja biti zabrana njihovih posjeta sportskim priredbama i utakmicama, kako ne bi dolazilo do nereda i nasilja i kako bi svi ljubitelji sporta mogli da uživaju na utakmicama.

"Ono što radimo sa ovim prijedlogom, pored predloga za ukidanje grupa Obraz, '1389' i Nacionalnog stroja, predstavlja širi kontekst suzbijanja nasilja u Srbiji", naveo je Radovanović.

On je podsjetio da je od 2002. godine do danas bilo sedam smrtnih slučajeva kao posljedica nasilja pripadnika ekstremnih grupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: