"Genije"
5

Zaboravili ste Paragvajca Oscara Cardoza? Dominira i sa 39 godina, postigao je golčinu iz slobodnjaka

K. H.
Sjećate li se Paragvajca Oscara Cardoza? Bivši napadač Benfice, za koju se proslavio igrajući od 2007. do 2014. godine danas igra u rodnoj državi i iako mu je 39 godina, najbolji je strijelac tamošnjeg prvenstva i tokom vikenda je postigao zaista sjajan gol.

Naime, njegov Libertad, u koji se vratio 2017. godine, u 13. kolu pobijedio je ekipu Resistencije rezultatom 4:0, a ovaj proslavljeni napadač napravio je sjajan potez i postigao gol koji je postao vrlo popularan na društvenim mrežama.

Pri rezultatu 2:0, u trenutku kada je već postigao jedan gol za svoj tim, Cardozo je u finišu prvog poluvremena bez zaleta i onako "iz mjesta", šutirao iz slobodnog udarca, uhvativši protivničkog golmana nespremnog. Golman se bacio, ali je paradom samo uljepšao ovaj sjajan trenutak i pogodak koji je Cardozo postigao.

"Genije", proderao se komentator utakmice, vidno oduševljen zbog onog što je vidio na terenu.

Cardozo je karijeru počeo 2005. godine u redovima De Febrera, da bi iste godine prešao u Nacional Asuncion. Nakon samo jedne sezone, postao je novi igrač argentinskog Newells Old Boysa, da bi 2007. godine postao novi igrač Benfice u transferu vrijednom 11 miliona eura.

U ovom portugalskom timu je igrao sve do 2014. godine, kada je prešao u Trabzonspor za pet miliona eura, godinu dana nakon toga je zaigrao i za Olympiakos i tada je njegov transfer koštao 2,5 miliona eura, a onda je uslijedio povratak u Paragvaj, gdje i danas, tačnije od 2017. godine, igra za Libertad.

Libertad je prvi na tabeli paragvajske lige sa 32 osvojena boda iz 13 odigranih mečeva, šest više od drugog pratioca Cerro Portena, a Cardozo je najbolji strijelac prvenstva sa 13 postignutih pogodaka.

Najveći trag ostavio je u dresu Benfice, za koju je upisao 290 nastupa, a o kakvom golgeteru se radi najbolji je pokazatelj da je postigao ukupno 168 pogodaka.