FIFA objavila
11

Za organizaciju SP 2026. se bori Maroko protiv zajedničke kandidature SAD-a, Meksika i Kanade

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FIFA će, prema svemu sudeći, organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine dodijeliti Maroku ili SAD-u, Meksiku i Kanadi koji su podnijeli zajedničku kandidaturu.

FIFA-ina pravila kažu kako se Mundijal 2026. godine ne smije održati u Evropi i Aziji jer će prvenstva na tim kontinentima biti održana 2018. (Rusija) i 2022. (Katar).

Iz Sjeverne Amerike zajedničku kandidaturu su poslali SAD, Meksiko i Kanada, dok su se Marokanci prijavili iz Afrike i to su jedine prijave do sada, a konačan spisak kandidata bit će poznat na FIFA-inom Kongresu u Moskvi zakazanom za 13. juni, dan pred početak SP-a u Rusiji.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo na kojem će učestvovati 48 ekipa, 16 više u odnosu na sadašnji format takmičenja.

Reprezentacije će biti raspoređene u 16 grupa po tri tima, a po dvije će prolaziti u nokaut fazu takmičenja, šesnaestinu finala.

Broj utakmica na turniru će biti povećan sa 64 na 80, ali će finalisti kao i do sada igrati sedam utakmica, a turnir će trajati 32 dana, kao i do sada.

Konačna odluka o domaćinu SP-a 2026. godine bit će donesena u maju 2020. godine.