Samo matematika
619

Za baraž Zmajevi trebaju senzacije Gibraltara i Malte uz domaću pobjedu Slovenije

Piše: O. T.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nije šala, nit je smiješno. Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima matematičke šanse za plasmanom u baraž. Samo što su one jedva vidljive i pod mikroskopom.

Zmajevi su trenutno treći u grupi H sa 14 bodova, dok su ispred Grčka sa 16 i Belgija s 25 bodova. Belgija je ranije osigurala prvo mjesto u grupi, dok borba za drugo mjesto, barem formalno i dalje traje.

Grčka u posljednjem kolu dočekuje Gibraltar i samo u slučaju da ne pobijedi u tom meču, BiH se može vratiti na drugo mjesto u grupi H.

Ukoliko se desi čudo pa Gibraltar osvoji barem bod u Grčkoj, a Zmajevi to iskoriste te pobjedom nad Estonijom u posljednjem, 10. kolu osvoje drugo mjesto u grupi, onda bismo posmatrali tabelu drugoplasiranih selekcija kvalifikacija, jer će u baraž putovati osam najboljih drugoplasiranih selekcija kvalifikacija (na toj tabeli se ne računaju bodovi osvojeni protiv reprezentacija koje su posljednje u grupama; ne računaju se, recimo, naši bodovi protiv Gibraltara).

Dakle, u slučaju da ipak budemo drugi sa 17 osvojenih bodova, tada bismo na toj tabeli drugoplasiranih selekcija imali 11 bodova koliko sada imaju reprezentacije Velsa (grupa D), Hrvatske (grupa I) i Škotske (grupa F). Sve ostale grupe zanemarujemo jer su nam drugoplasirane selekcije u tim grupama i bodovno nedostižne.

Ipak, bodovno nedostižna nam je i grupa D, kao i grupa I. Jer, Vels u posljednjem kolu grupe D dočekuje Irsku i u tom meču ako osvoji barem bod, imat će 12 bodova na tabeli drugoplasiranih selekcija što je više od 11 bodova koliko BiH može maksimalno osvojiti. A ukoliko Irska slavi, tada će biti druga u grupi i imat će 13 bodova na tabeli drugoplasiranih selekcija.

U grupi I u posljednjem kolu Ukrajina dočekuje Hrvatsku i obje selekcije imaju po 11 bodova kad im se oduzmu bodovi protiv Kosova koje je posljednje u grupi. To znači da ni drugoplasiranu ekipu u toj grupi ne možemo stići, jer će ta drugoplasirana ekipa imati minimalno 12 bodova na tabeli drugoplasiranih selekcija.

Jedino ostaje grupa F gdje nam odgovara samo da Slovenija završi kao druga jer bi ona u tom slučaju imala 11 bodova na tabeli drugoplasiranih. A da bi Slovenija završila na drugom mjestu, ona mora slaviti kod kuće protiv Škotske pri čemu Malta mora osvojiti makar bod protiv Slovačke u gostima. U ovoj grupi na drugom mjestu je trenutno Škotska (17 bodova u grupi F), a slijede Slovačka (15) i Slovenija (14).

Ukoliko se sva čuda poklope, onda bi se gledala gol-razlika BiH i Slovenije. Zmajevi trenutno, ne računajući mečeve protiv Gibraltara, imaju gol-razliku +1, dok Slovenija bez mečeva protiv Malte ima gol-razliku +2.