Nevjerovatan talent
61

Youssoufa Moukoko (14) postigao šest golova na debiju za U-19 ekipu Dortmunda

N. K.
Youssoufa Moukoko (Foto: EPA-EFE)
Youssoufa Moukoko (Foto: EPA-EFE)
Youssoufa Moukoko je ime 14-godišnjaka za kojeg ste već vjerovatno čuli budući da je postigao 83 pogotka u 50 nastupa igrajući za kadete (U-17) Borussije Dortmund i to dok je imao 13 godina.

Predstojeća sezona bi trebala biti malo veći izazov za napadača jer je priključen juniorskom timu (U-19), ali to njemu izgleda neće predstavljati problem jer je na prvom meču za ovu starosnu kategoriju postigao šest pogodaka.

[TWITTER]1160511209717809152[/TWITTER]

Za Moukokoa se već godinama priča kako će biti nova nogometna zvijezda, a sve je krenulo još iz vremena kada je sa samo 12 godina postigao dva pogotka Schalkeovom U-17 timu.

Iako su mnogi navijači sumnjali u njegove stvarne godine zbog ludih brojeva koje proizvodi, njemački nogometni savez je proveo istragu i nakon opsežnih sastanaka s čelnicima Dortmundom potvrdio da su Moukokoove godine stvarne.

U međuvremenu, dječak je potpisao ugovor s Nikeom vrijedan 10 miliona eura, a za samo potpisivanje saradnje dobio je bonus od milion eura.

Međutim, ne postoji šansa da ga vidimo ubrzo u Bundesligi. Naime, u njemačkoj ligi igrači moraju imati najmanje 16 godina prije nego što mogu nastupiti. Čak i tada, njemački zakon sprječava igrače u toj dobi da rade iza 20:00 sati, osim ako ne dobiju posebnu dozvolu državnih skužbenika pa će mladi igrači u Njemačkoj imati noćne more još nekoliko sezona.