Čelni čovjek Fenerbahçea
9

Yildirim: Redovno podmićujemo euroligaške sudije

Totalsport
Aziz Yildirim
Aziz Yildirim
Evropsku bi košarku ozbiljno mogao uzdrmati javni iskaz Aziza Yildirima, čelnog čovjeka istanbulskoga sportskog društva Fenerbahçe, koji čeka odlazak u zatvor zbog učestvovanja u namještanju rezultata nogometnih utakmica.

Gostujući u emisiji turske televizijske stanice NTVSport, tokom koje je uglavnom govorio o nogometu, Yildirim je na kraju šokirao izjavom o praksi darivanja sudija u košarkaškoj Euroligi.

"Svakog sudiju koji u Istanbul dođe suditi euroligašku utakmicu, najprije odvedemo direktno na Veliki bazar (Kapali čaršija, najpoznatije trgovačko područje u gradu, op. a.)", kazao je Yildirim nastavivši:

"Kupuju ondje odjeću i druge poklone, a mi plaćamo račune. Riječ je o svojevrsnoj tradiciji jer pouzdano znam da su identične izraze velikodušnosti u prošlosti činili i ostali europski klubovi. Izazivam bilo koga iz turskih klubova, ako se usuđuje, da kaže da to ostali ne čine. Bit će mi to vrlo lako dokazati."

"Ponavljam, shvaćam to više kao običaj koji se uvriježio. Zapravo, cijelu akciju organizira Turski košarkaški savez. Sudije dolaze, odlaze s poklonima, a mi ponekad čak i izgubimo domaću utakmicu", cinično je zaključio uspješni predsjednik kojeg u Turskoj zovu lokalnim Florentinom Perezom.

Početkom jula, nakon što je u pritvoru proveo godinu dana, Yildirim je zbog oformljivanja kriminalističke organizacije s namjerom namještanja nogometnih utakmica osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora. Čeka se i dalje pravomoćnost presude da 59-godišnji predsjednik ponovno bude lišen slobode.

Iz pritvora je pušten upravo po prvostepenoj sudskoj presudi.