Prognoze
0

Xavijevi favoriti SP-a - Španija, Engleska i Obala Slonovače

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Xavi Hernandez (29), vezni nogometaš Barcelone i španske reprezentacije, smatra da Španci mogu naslovu evropskih prvaka pridružiti i onaj svjetski.

U razgovoru za Reuters službeno najbolji igrač Evropskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj prošle godine ustvrdio je da Španci mogu nastaviti čaroban broj pobjeda: od decembra 2006. godine izgubili su samo jednom u 40 utakmica, 2-0 od SAD-a u polufinalu junskog Kupa konfederacija u JAR-u.

  • Imamo fenomenalnu generaciju igrača. Već smo se kvalifikovali na SP, a iskustvo igranja u Južnoafričkoj Republici također imamo. Postali smo pobjednička i vrlo takmičarska momčad na svjetskom nivou. Osjećamo da imamo veliku šansu osvojiti naslov svjetskih prvaka i to nas čini uzbuđenima - rekao je Xavi, poredavši potom ostale favorite Mundijala:

  • Brazil, Italija i Njemačka bit će nam najveći rivali.

Njima je priključio i Engleze, čiju je individualnu kvalitetu u vidu igrača poput Lamparda, Gerrarda, Rooneyja, Terryja ili Ferdinanda doveo u uzajamni odnos s odličnim poslom kojeg radi Fabio Capello.

  • Engleska je strašno nedostajala Euru 2008. Očekujem da su gladni dokazati da mogu otići sve do kraja.

Kad je u pitanju "dark horse", ekipa koja bi mogla iznenaditi i otići do kraja na afričkom jugu, Xavi posebno vjeruje ponajboljoj afričkoj reprezentaciji.

  • Ovaj put najugodnije iznenađenje bi nam moglo doći iz Afrike. Mislim na Obalu Slonovače. U ovom mi trenutku ovi posljednji izgledaju vrlo snažni.