Marca
27

Xavi Hernandez je najtrofejniji nogometaš svih vremena

Totalsport
Xavi Hernandez
Xavi Hernandez
Španac Xavi Hernandez 3. oktobra 1998. godine debitovao je za prvi tim po mnogima najboljeg nogometnog sastava svijeta - Barcelone. Četrnaest godina kasnije postao je najtrofejniji igrač svih vremena.

Xavi je osvojio sve što jedan nogometaš može osvojiti na klupskom, ali i reprezentativnom nivou. Kakva je to bila dobra odluka kada je odbio ponudu tada ponajbolje ekipe Evrope, Milana, te ostao u katalonskom klubu koji u narednih pet godina nije osvojio nijedan trofej.

Međutim, sve se promijenilo 2003. godine dolaskom Ronaldinha i Franka Rijkaarda na klupu. Ukoliko Barcelona osvoji Španski superkup, čija se prva utakmica protiv Real Madrida igra večeras (četvrtak), Xavi će osvojiti čak 25. trofej u karijeri!

U njegovoj vitrini trofeja nalazi se: naslov svjetskog prvaka s reprezentacijom, te dva evropska naslova. Tri Lige prvaka s Barcelonom, šest naslova prvaka Španije, dva Evropska superkupa, pet Španskih superkupova, dva Kupa kralja, te dva Svjetska klupska prvenstva. S mlađim uzrastima "furije" Xavi je još uzeo Svjetsko prvenstvo.

Od individualnih nagrada istaknimo da je Xavi proglašen najboljim igračem Evropskog prvenstva 2008. godine, te je već niz godina u uskom izboru za najboljeg nogometaša svijeta (Ballon d'Or). Na njegovu žalost, rodio se i igra u vrijeme Lionela Messija, omalenog genijalca iz Argentine, kojeg već tri godine niko ne može skinuti s trona najboljeg na svijetu.