Bundesliga
0

Wolfsburgova "grafitna olovka" piše historiju

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nema do Wolfsburga: s osam pobjeda zaredom, nekad osrednji klub probio se na čelo Bundeslige. Zajedno s Hamburgom trenutačno dijele prvo mjesto.

U zadnja dva mjeseca pred klubom iz Donje Saske pali su Bochum (2-0), Eintracht (2-0), Hertha (2-1), Hamburger (3-1), Karlsruher (1-0), Schalke (4-3), Arminia (3-0) i Bayern (5-1).

U tih osam utakmica osam je puta strijelac bio Edinaldo Batista Libanio, 30-godišnji Brazilac zvani Grafite. U svih 26 kola, ukupno 20 puta. Uz bosanskohercegovačko otkriće Edina Džeku, Grafite je glavno Wolfsburgovo oružje.

Bivši nogometaš Sao Paula prešao je među "Vukove" iz Le Mansa u augustu 2007. za osam miliona eura, u zadnjim trenucima prijelaznog roka.

  • Igram više kao Nijemac nego Brazilac i uživam u ovdašnjem stilu igre, jer je napadačima dopušteno da se posvete samo napadu - poručio je Grafite, a s njime se slaže i trener Felix Magath, koji ga je i doveo iz Francuske.

  • On je discipliniran igrač, koji ubrizgava krv u svaku akciju i koji je vrlo važan u životu svlačionice jer diže moral suigračima - kaže strogi i mrki trener.

Budući da je zbog ozljeda u prvih 26 kola nastupio samo na 17 utakmica, njegov je učinak od 20 golova upravo fantastičan. Izračunali su da postiže pogodak svake 72 minute, što je prosjek viši od onog Gerda Müllera iz 1971/72, kad je Der Bomber zabio rekordnih 40 golova.

  • U fenomenalnoj sam formi i sve je moguće. Smijemo sanjati o Ligi prvaka, pa čak i o naslovu - kaže, naglašavajući da nije opsjednut transferom u neki veći evropski klub.

Osvoji li Bundesligu, što će mu veći klub od Wolfsburga?