Nogomet
0

Wenger ušao u Arsenalovu historiju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Francuski trener nogometaša Arsenala Arsene Wenger (59) ušao je u historiju kao stručnjak koji je najduže proveo na klupi tog slavnog sjevernolondonskog kluba.

Wenger je stigao u Arsenal 1996. godine kao Otočanima praktičnoi nepoznat trener, a sada je s 4.749 dana provedenih na klupi postao najdugovječniji trener u bogatoj historiji “topnika” prestigavši Georgea Allisona koji je vodio momčad od 1934.-1947.

Wenger je Arsenal odveo do tri naslova engleskog prvaka (1997., 2002., 2004.), četiri naslova u FA Cupu, četiri trofeja Community Shielda, te jednog finala Lige prvaka (2006.).

Po dolasku u klub Wengera je dočekala skupina igrača koja je preferirala tvrd, obrambeni nogomet, a navijači su skandirali s tribina “Boring, boring Arsenal (Dosadni, dosadni Arsenal)!”. Sve se to promijenilo pod paskom francuskog stručnjaka budući da je Arsenal počeo igrati najatraktivniji napadački nogomet na Otoku, a samo dvije godine po njegovom preuzimanju kluba došao je i prvi naslov u Premier ligi. Navijači su potom promijenili stajalište o igri Arsenala i počelo se skandirati “Scoring, scoring Arsenal (Efikasni, efikasni Arsenal)!

Wenger je u svojem mandatu na klup londonskog kluba imao priliku raditi s brojnim sjajnim, talentiranim igračima poput Iana Wrighta, Thierryja Henryja, Dennisa Bergkampa, Patricka Vieire i Cesca Fabregasa, a svaki od njih osjeća izuzetno poštovanje prema francuskom stručnjaku.

  • Mislim da je Wenger napravio nevjerojatan posao u Arsenalu. Arsenal je bio poznat po igranju dosadnog nogometa, a on je to promijenio čim je stigao u klub. On je nevjerojatan. Tip je čovjeka koji svakome može usaditi u glavu da može postići sve što želi. Ima nešto posebno u sebi i svaki igrač koji dođe u Arsenal postane bolji, napreduje – rekao je Thierry Henry.

Ipak, bez obzira na atraktivnu igru Arsenala, navijači su počeli zamjerati Wengeru to što klub u posljednje četiri sezone nije osvojio niti jedan trofej, kao i na politici dovođenja velikog broja stranih igrača i škrtosti kod ulaganja u zvučna pojačanja.

Wengera ugovor s Arsenalom veže do ljeta 2011. godine, a uoči sezone imao je sjajnu ponudu da preuzme “galacticose” u Real Madridu, ali ju je odbio.

Henry je ponudio objašnjenje.

  • Ne mogu zamisliti Arsenal bez Arsenea Wengera. Međutim isto tako nisam mogao zamisliti kako Arsenal napušta Highburry pa se dogodilo – rekao je francuski napadač Barcelone i najbolji strijelac u povijesti Arsenala.

U svakom slučaju mišljenje o Wengerovoj politici afirmiranja mlađih igrača ima svojih poklonika i protivnika, ali ova bi sezona mogla odigrati ključnu ulogu u njegovom ostanku na klupi. Ne osvoji li Arsenal niti jedan trofej, nogometni romantičar mogao bi otići u historiju.