Poznati rivali
9

Wenger: Poštujem Mourinha jer obojica mnogo patimo u ovom poslu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Arsene Wenger je u intervjuu za Sky Sports kazao da je njegov odnos s Josem Mourinhom bio napet, ali je također dodao da se oni međusobno poštuju, jer razumiju jedan drugog zbog patnje kroz koju prolaze u trenerskom poslu.

Wenger je nakon 22 godine odlučio naputiti trenersku klupu Arsenala pa će tako sutra posljednji put kao trener Topnika gostovati na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda kojeg predvodi Mourinho.

Portugalac i Francuz su imali poprilično česte verbalne okršaje tokom proteklih 15 godina. Jedne prilike Mourinho je Wengera okarakterisao kao "specijalistu za neuspjehe", ali nakon što je Wenger najavio odlazak iz Arsenala, obojica su iskazala međusobno poštovanje.

"Naš odnos je bio kao moj odnos s Fergusonom, vrlo napet što je i obično kada se borite. Ali, sve u svemu, moram reći da je teško kada igrate protiv drugih trenera, jer oni dobijaju informacije koje vi niste nužno kazali. Na konferencijama za medije, oni kažu: 'Wenger je rekao to...', čak iako je takvo nešto izvučeno iz konteksta i onda vi imate ljude koji su ljuti ili obrnuto. Vrlo je teško ostati smiren i tih, ali tokom svega toga uvijek je postojalo međusobno poštovanje. Znate li zašto? Svi mi patimo u porazima, svi patimo u razočarenjima i svi znamo da patimo. Morate poštovati ljude koji pate čak i ako niste do kraja čovjek. Morate osjećati empatiju za one koji su u istom poslu kao i vi", kazao je Wenger.

Svoj odnos s Mourinhom francuski stručnjak je uporedio s napetim odnosom koji je imao sa Sir Alex Fergusonom dok je Ferguson vodio United.

"Između 1998. i 2005. postojalo je intenzivno rivalsvo, a glavno rivalstvo bilo je između Arsenala i Uniteda. Kasnije je stigao Chelsea, a Liverpool je uvijek bio tu, ali mi smo bili dominantni timovi i mislim da je svaka utakmica imala intenzitet, tenzije, rivalstvo tako da su izazovi uvijek bili na granici", rekao je Wenger.