Nogomet
11

Wales po lijepom pamtimo: Bakin remi i Papetov trijumf sa pečatom Miroslava Stevanovića

Piše: A. M.
Ibišević i Stevanović, proslava gola u Velsu
Ibišević i Stevanović, proslava gola u Velsu
Bosna i Hercegovina je snage sa najboljom selekcijom Walesa odmjerila u dva navrata. Nikada do sad Zmajevi nisu bili sudionici neke kvalifikacione grupe sa ovom reprezentacijom, ali smo se sastajali na prijateljskim utakmicama.

Prvi put se igralo u Cardiffu na stadionu Millenium, a drugi meč u Llaneliju. Jedne prilike smo pobijedili, dok smo prethodno remizirali.

Prvi susret igrao se u februaru 2003. godine. Prethodno smo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu otvorili sa dva teška poraza od Rumunije u Sarajevu i Norveške u Oslu, dok smo u prijateljskoj utakmici remizirali sa Njemačkom na Koševu (1:1).

Tadašnji selektor Blaž Slišković u reprezentaciju je u Cardiffu odlučio vratiti Elvira Bolića i Elvira Baljića, dok se Sergej Barbarez oporavio od teške povrede zbog koje je propustio prve mečeve kvalifikacija. U Cardiffu nije bilo Hasana Salihamidžića, dok je Slišković povjerenje pomalo neočekivano ukazao Vladanu Grujiću i Džemalu Berberoviću koji su u to vrijeme igrali u domaćem prvenstvu i koji su paralelno bili članovi mlade reprezentacije.

Ipak, ono po čemu je februarska noć u Cardiffu ostala posebno upamćena je pravi debi Kenana Hasagića na golu A tima. Od te utakmice Slišković je mjesto među stativama čuvao za ovog golmana.

Poveli smo pogotkom Baljića nakon asistencije Vedina Musića u ranoj fazi utakmice, dok je samo pet minuta kasnije izjednačio Ershlow. U 65. minutu novo vodstvo donio nam je Sergej Barbarez, da bi konačnih 2:2 deset minuta kasnije postavio Hadson.

Vrijedi pomenuti da je na ovoj utakmici nastupilo sedam fudbalera iz domaćeg prvenstva. Od prvog minuta igrali su Kenan Hasagić i Bulend Biščević (Željezničar), Džemal Berberović (Sarajevo) i Vladan Grujić (Borac), dok su sa klupe priliku dobili Admir Velagić (Velež), Siniša Mulina (Leotar) i Mirko Hrgović (Široki Brijeg).

Novi meč igrali smo 15. augusta 2012. godine. Pobijedili smo sa 2:0, a pomenuti meč u prvi plan gurnuo je Miroslava Stevanovića.

Tadašnji fudbaler Vojvodine iznenada se našao u timu, a povjerenje je opravdao asistencijom i pogotkom. Osim Miroslava u strijelce se upisao i Vedad Ibišević. Debi u Cardiffu ovog puta upisali su Toni Šunjić i Ivan Sesar.