Popularne na Ostrvu
0

Vuvuzele bi mogle postati hit i na engleskim stadionima

Sarajevo-x.com
Iako su afričke trube vuvuzele tokom Svjetskog prvenstva izazvale više kontroverzi nego sva dosadašnja dešavanja na terenima, time je samo povećana njihova popularnost. Potvrđuje to i podatak da su se već našle na policama marketa u Velikoj Britaniji, tako da možemo očekivati da se "presele" i na fudbalske stadione u toj zemlji.

Mnogi igrači na Mundijalu tražili su zabranu vuvuzela jer im prave smetnje za vrijeme utakmica.

Po jedna plastična truba, koja proizvodi buku jačine 140 decibela, u supermarketu "Sainsbury's" proda se svake dvije sekunde, a dosad ih je prodano oko 40.000 komada. U online prodavnici "Amazon" prodaja je dosegla 1.000 posto. Hiljade Engleza, uglavnom mlađih, zamijenilo je zvono na mobitelu upravo zvukom vuvuzele.

Međutim, televizijska kuća BBC planira svojim gledaocima ponuditi mogućnost stišavanja zvuka atmosfere sa tribina, nakon što su zaprimili oko 500 pritužbi na zvuk plastičnih truba koje oponašaju riku slona, piše "Daily Mail".

Vuvuzela bi već ove sezone mogla praviti buku i na fudbalskim stadionima Premiershipa, nakon što su zvaničnici saopćili da ne mogu ništa učiniti kako bi fanovima zabranili da na utakmice Mundijala ne dolaze sa afričkim rogom.

"Naručili smo oko 75.000 vuvuzela znajući da će postati simbol Mundijala, a ljudi žele da ih posjeduju", rekao je glasnogovornik supermarketa "Sainsbury's".

Ipak, lanci marketa "Tesco" i "Asda" nisu naručili afričke trube. Glasnogovornik marketa "Asda" rekao je da je među navijačima provedeno istraživanje o popularnosti vuvuzele koju su opisali iritantnom.

"Na temelju istraživanja koje smo proveli vjerujemo da smo donijeli pravu odluku", rekao je glasnogovornik.