Nogomet
25

Vukovi spremni za revanš sa Spartakom: Hrabrom igrom do 2. pretkola Evropske lige

Piše: D. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sarajevski Olimpic u četvrtak navečer igra uzvratnu utakmicu 1. pretkola Evropske lige protiv Spartaka iz Trnave. U redovima našeg predstavnika vlada veliki optimizam i vjera u plasman u 2. pretkolo. Klix.ba je posjetio Vukove na večernjem treningu.

Trener Olimpica Mirza Varešanović je izrazio veliki optimizam uoči revanša, koji bazira na prvoj dobro odigranoj utakmici na Koševu.

"Atmosfera dobra, spremni smo i veliki smo optimisti s obzirom na to da smo prvu utakmicu odigrali jako dobro. Imali smo dosta dobrih prilika, pored postignutog gola smo pogodili i prečku, a bile su i dvije situacije u kojima je sudija mogao dosuditi jedanaesterac. Prva situacija je sto posto bila za jedanaesterac. Ta prva utakmica mi daje za pravo da se nadam da možemo uz dobru i malo hrabriju igru ostvariti dobar rezultat", izjavio je Varešanović.

Brza transformacija u napad nakon oduzete lopte je ključ za uspjeh Olimpica.

"Spartak je previše ofanzivna ekipa koja teži posjedu lopte i tako žele da dođu u završnicu. Mi smo u prvoj utakmici to dobro kontrolisali, gdje su oni imali mali broj prilika. Uočili smo da im možemo napraviti problem kada oduzmemo loptu i da imamo malo bržu transformaciju prema naprijed. Mislim da je to način na koji možemo odgovoriti kvalitetno i doći do pozitivnog rezultat", smatra trener Vukova.

Ekipa Olimpica spremno dočekuje revanš sa Spartakom i dat će sve od sebe da prođe u 2. pretkolo Evropske lige.

"Nemamo nikakvih problema, svi igrači željno očekuju tu utakmicu. Nama je ovo historijska utakmica i mi ćemo dati sve od sebe da zabijemo gol, da ostvarimo dobar rezultat i prođemo dalje. Šanse su podjednake. bez obzira na primljeni gol na Koševu, naše šanse nisu umanjene. Nadam se da ćemo hrabrom igrom ostvariti dobar rezultat. Imamo znanje, moć koju posjedujemo, ekipa se dobro poznaje i dat će sve od sebe da prođemo u 2. pretkolo", jasan je bio Varešanović.

Prvi golman Olimpica Dino Hamzić vjeruje Spartak nije nepobjediv te da njegov tim borbenom igrom može ostvariti plasman u 2. pretkolo Evropske lige.

"Očekujem borbenost igrača prije svega, to je na prvom mjestu. Tamo nemamo šta izgubiti. Idemo da se nadigravamo sa Spartakom, upoznali smo njihov stil igre. Sigurno je da će biti teško, izuzetno su kvalitetna ekipa, ali smo i mi pokazali da smo kvalitetniji. Imali smo dosta zrelih prilika, ali su oni nažalost imali više sreće. Ipak, smatram da niko nije nepobjediv", izjavio je Hamzić.

Napadač Vukova Dalibor Pandža postigao je lijep gol u prvoj utakmici, koji je nažalost bio dovoljan samo za remi. Pandža je uvjeren u uspjeh u revanšu.

"Mislim da možemo puno, pokazali smo da smo kvalitetniji od njih i da možemo očekivati pozitivan rezultat. Kada sam postigao gol, osjećao sam se poput igrača koji izlazi iz juniora i zabija gol za svoj tim. Znam da možemo napraviti pozitivan rezultat. Još uvijek pravimo taktiku. Naše šanse su velike, Spartak nije pokazao nešto posebno. Mi smo dobro igrali, trebali smo iskoristiti šanse koje smo imali, ali nismo. Nadam se da ćemo ih ovog puta iskoristitit. Očekujem da počnem utakmicu od prve minute", kazao je Pandža.

Novi igrač Olimpica Srđan Stanić neće konkurisati za utakmicu, ali će definitivno biti veliko pojačanje u narednoj sezoni. On također vjeruje da Vukovi mogu izboriti plasman u 2. pretkolo.

"Izuzetno mi je lijepo ovdje, momci su me dobro prihvatili. Većinu igrača znam, tako da sam zadovoljan svojim odabirom. Stigao sam poslije prijave za Evropu, tako da ne mogu konkurisati za sastav, ali nisam još ni spreman. Momci imaju šanse protiv Spartaka, odigrali su dobro na Koševu: Imali su nesreću da prime gol koji se prima jednom u stotinu godina. Mislim da je Olimpic trebao pobijediti s jednim golom razlike i da smirenije ode u Slovačku, ali eto, imaju šanse. Ako zabijemo gol na početku, utakmica može biti otvorena i krenuti u našem smjeru. Vjerujem u plasman dalje, ekipa je potentna i čita klub želi da napravi taj uspjeh", rekao je Stanić.

Olimpic sutra ujutro putuje u Slovačku, a utakmica se igra u četvrtak u Trnavi s početkom u 20:05 sati.