Mostarski derbi
12

Vukas: Kvalitetniji smo, ali respektujemo Velež; Kodro: U derbijima odlučuju sitnice

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Akteri sutrašnjeg gradskog derbija između Zrinjskog i Veleža najavili su na današnjoj konferenciji za novinare fer i korektnu borbu, kako na terenu tako i na tribinama, a da pobijedi bolji.

Prvi gradski derbi nakon tri godine za Zrinjski će biti poseban izazov zbog napornog rasporeda, učestalih utakmica u domaćim i evropskim takmičenjima. Njihov trener Hari Vukas utakmicu je najavio kao pravi spektakl i kazao kako očekuje pobjedu.

"Kao trener baziram se na teren i ono što se dešava na terenu. Mislim da je naša ekipa kvalitetnija od Veleža, iako imamo respekt za nih. Bili su prvaci Federalne lige i ušli su u Premijer ligu s velikim ambicijama. Imamo kvalitetniji roster, igramo na domaćem terenu pred domaćim navijačima i smatramo da bi sve osim naše pobjede bilo iznenađenje", kazao je Vukas.

Vukas i Stojkić (Foto: R. D./Klix.ba)
Vukas i Stojkić (Foto: R. D./Klix.ba)

Trener Plemića dodaje kako je sretan da mu je uprava omogućila kadar s dupliranim pozicijama te se umor ne bi trebao osjetiti na rezultatu gradskog derbija. Vukas je najavio niz promjena u odnosu na sastav koji je igrao u Holandiji. Za Velež je kazao kako je to jedna zanimljiva ekipa koja je u pripremnim utakmicama napravila niz dobrih rezultata.

Kapiten Zrinjskog Pero Stojkić kazao je kako mu je veoma drago da će nakon tri godine ponovo osjetiti čar derbija.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Bez obzira na umor, svaki igrač koji izađe na teren dat će svoj maksimim kako bi došli do pobjede i da atmosfera bude što bolja pred revanš s Uterchtom", kazao je Stojkić.

Trener Veleža Mustafa Kodro čestitao je gradskom rivalu veliki rezultat iz prve utakmice Evropske lige te poželio da u revanšu odigraju još bolje i prođu dalje.

"Sutra očekujemo jednu tešku utakmicu, respektujemo Zrinjski, znamo da imaju širok kadar, ali sigurno neće moći primijeniti deset igrača i da će se osjetiti umor. Znamo sve njihove kvalitete, nisu ekipa bez mana, a mi ćemo se nastojati predstaviti u najboljem svjetlu. U derbijima forma ne znači ništa, tu jedna sitnica može odlučiti. Pokušat ćemo napraviti dobar rezultat", izjavio je Kodro.

Zvonić i Kodro (Foto: R. D./Klix.ba)
Zvonić i Kodro (Foto: R. D./Klix.ba)

Veležov kapiten Denis Zvonić kaže kako su se sedam dana pripremali za derbi, slušali savjete trenera kako da svih 90 minuta budu jedna cjelina.

"U derbijima nema pravila, to je utakmica naboja i euforije. Onaj ko bude imao veću želju mislim da će doći do pobjede", smatra Zvonić.

Utakmica između Zrinjskog i Veleža, mostarski derbi u sklopu 2. kola Premijer lige, igra se sutra od 20 sati na Stadionu pod Bijelim Brijegom.