BiH može eliminisati Portugal
0

Vujović: Ronaldo je razmažen i teško će se snaći u grotlu Zenice

Piše: Edin Isanović
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović
Zlatko Vujović je rođen u glavnom gradu BiH, odrastao je u sarajevskom naselju Grbavica. Izvanredno je igrao u dresu Hajduka gdje je i počeo karijeru. Osvajao je karizmom i nogometnim znanjem.

Bio je jedan od najbrižih igrača Hajduka ikada, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 70 utakmica i dao 25 golova. Iz Splita je potom preselio u Francusku, gdje je nastupao za pet klubova, Bordeaux, PSG, Caen, Sochaux i Nicu, u glavnom francuskom gradu igrao je zajedno sa selektorom naše reprezentacije Safetom Sušićem. Za Sarajevo-x.com Vujović je govorio o predstojećem dvoboju našeg državnog tima sa Portugalom.

Jeste li gledali utakmice bh. reprezentacije?

Ne sve, ali jesam onu u Parizu protiv Francuske. Bio sam oduševljen i prava je šteta što BiH nije otišla na Euro direktno. Ekipa ima svoj stil, prepoznatljiv stil, čak i sistem koji je definisan. Zaista je ono bio vrhunski nogomet. Međutim, nedostajalo je malo sreće koja je izostala i u izvlačenju parova za baraž.

Bilo bi dobro da smo izbjegli Portugal?

Svakako! Mislim da bi i Hrvatska imala velikih problema sa komšijama. Recimo, da ste izvukli Češku ili Irsku sigurno biste putovali u Ukrajinu i Poljsku.

Šta može biti presudno u prvoj utakmici na Bilinom Polju?

Igrate kući što je samo po sebi prednost. Mislim da se bh. reprezentativci ne trebaju prepasti Portugala. Nisu ni oni bauk. Mogu se eliminisati u dvije utakmice. Šansa postoji. Apsolutno! Bilo bi dobro da u prvom meču izabranici Safeta Sušića ne prime pogodak. Čak bi, prema mom sudu, i rezultat 0:0 bio prihvatljiv. U takvim okolnostima u uzvratu bi gol mnogo značio.

Kako zaustaviti Ronalda?

Mislim da selektor Sušić treba odrediti jednog čuvara koji će konstantno motriti na njega, dok drugi igrač treba biti u blizini i stalno mu pomagati. Ipak, to ostavlja mogućnost da neki drugi reprezentativac Portugala ostane usamljen. No, mislim da Ronaldo neće pružiti dobru partiju.

Zbog čega?

Stadion Bilino Polje je manjih dimenzija i njemu to ne odgovara. Ako tome dodamo i sjajnu podršku sa tribina, to će ga učiniti nervoznim. On je previše razmažen i neće mu biti lako. Uz jednu strpljivu i mudru igru, BiH u konačnici može biti uspješnija.

Možete li nam u reći u procentima šanse za plasman na Euro 2012.?

Portugalcima bih dao 55 posto, a BiH 45 posto. Svakako da navijam za vas i reprezentaciji BiH želim mnogo sreće.