Oduševio stručnjake
68

Vrijednost prešla milijardu: Kako je Beckham izveo jedan od najvećih sportskih poslova ikada

D. P.
Beckham na terenu Inter Miamija (Foto: EPA-EFE)
Beckham na terenu Inter Miamija (Foto: EPA-EFE)
Legendarni engleski nogometaš, a sada vlasnik nogometnog kluba Inter Miami David Beckham, načinio je možda i najbolji sportski posao kupovinom ovog američkog tima čija je vrijednost danas neuporediva s onim kakvog ga je dočekao 2013. godine.

Beckham je 2007. godine potpisao ugovor s Los Angeles Galaxyjem i tom prilikom dobio je opciju da, jednom kada završi karijeru, kupi neki nogometni klub u MLS-u za fiksnu cijenu od 25 miliona dolara.

Odluka Major League Soccera (MLS) Beckhamu je garantovala kupovinu bilo koje franšize u MLS-u, osim u New Yorku, nakon što se povuče iz aktivnog igranja nogometa.

Beckham je odlučio kupiti Inter Miami 2013. godine za tih fiksnih 25 miliona dolara, a u međuvremenu je vrijednost tog kluba toliko narasla da ga stručnjaci za sportsko poslovanje nazivaju najvećim sportskim biznisom koje je svijet vidio.

Stručnjak za sportsko poslovanje Joe Pompliano navodi da je, nakon dolaska Lionela Messija u Inter Miami, vrijednost kluba dosegla milijardu dolara.

Prema Sporticu, Inter Miami je probio granicu od milijardu dolara te je u januaru ove godine vrijedio 1,02 miljarde dolara. Samo još tri MLS ekipe su prešle tu granicu, a to su Los Angeles FC (1,15 milijardi dolara), Atlanta United (1,05 milijardi dolara) te LA Galaxy (milijarda dolara).

Tome treba dodati i da je Beckham tokom pet godina igranja u MLS-u zaradio 255 miliona dolara od plata pa se sada može zaključiti da je njegov prelazak iz evropskog u američki nogomet bio apsolutni pogodak.