Mirnel Sadović
0

"Volio bih potpisati za Trabzonspor, ali je problem u obeštećenju"

Razgovarao: Edin Isanović
Mirnel Sadović
Mirnel Sadović
Mirnel Sadović je karijeru počeo u bečkoj Austriji. Kasnije je posuđen timu sa Koševa, da bi potom igrao i za Arminiju. Nastupao je i u drugoj ligi Austrije. Prošle godine potpisao je za SC Wiener Neustadt, klub koji se plasirao u elitni razred austrijskog nogometa.

Treba spomenuti da je bio član i U-21 reprezentacije BiH, a bivši selektor “A” tima Miroslav Ćiro Blažević uputio mu je poziv za prijateljski dvoboj protiv Irana. Ovih dana Sadović je boravio u glavnom gradu BiH i iskoristili smo priliku da razgovaramo sa njim.

Za početak je retrospektivno analizirao proteklu sezonu.

"Mi smo novi u elitnom društvu", izjavio je Sadović. "Prvenstvo smo završili na petom mjestu, dok smo u kupu dobacili do finala gdje smo poraženi od Sturma iz Graza. Mislim da su nas u tom okršaju sudije oštetile. Ja igram u samom vrhu napada. Trener je na pripremama uigravao tu varijantu. Mislim da sam se odlično snašao na toj poziciji, odgovara mi. Istakao bih da je gazda kluba Peter Schöttel u ovoj sezoni uložio oko 30 miliona eura i siguran sam da će SC Wiener Neustadt u budućnosti igrati značajnu ulogu u austrijskom nogometu".

Dobre partije nisu ostale nezapažene. Naime, nekadašnjeg mladog reprezentativca naše zemlje zapazili su skauti turskog Trabzonspora.

"Igrali smo utakmicu sa Rapidom i skauting tim Trabzonspora je došao da pogleda Nikicu Jelavića. Ipak, nakon meča rekli su mi da bi željeli da pregovaraju sa mnom. Kasnije su me gledali još dvije ili tri utakmice. Na sastanku sa čelnim ljudima turskog kluba podvukli su mi da su izuzetno zainteresovani za moje usluge. No, problem je nastao oko obeštećenja. Naime, SC Wiener Neustadt tražio je 1.500.000 eura obeštećenja, a oni su nudili 900.000 eura. Naposljetku se nije našao zajednički jezik, ali nikada se ne zna, prelazni rok traje do kraja avgusta", ispričao nam je Sadović.

Prisjetio se nastupa u U-21 nacionalnoj vrsti.

"U mladoj reprezentaciji sam igrao zajedno sa Ibiševićem, Ibričićem, Salihovićem, Zebom, Trivunovićem... Bilo je to strašna generacija koju je sa klupe vodio Ibro Zukanović. Bivši šef najjačeg državnog tima Ćiro Blažević pozvao me na provjeru u okršaju sa Iranom. Svi se dobro sjećaju te utakmice. No, u trenucima kada me poslao na zagrijavanje primili smo dva gola, odnosno u tom momentu smo gubili 3-2, pa je selektor odustao. Nažalost, nisam debitovao. Treba biti realan i reći da je konkurencija u napadu izvanredna. Džeko, Ibišević, Zec i Muslimović su odlični igrači. No, ako bih ponovo dobio poziv, bio bih sretan", govori Mirnel.

Za kraj je spomenuo i FK Sarajevo.

"Ja sam rođen u Sarajevu i cijeli život navijam za bordo tim. Imao sam čast da pola godine igram na Koševu. Ipak, u to vrijeme situacija u klubu nije bila baš najbolja. Mnogi se sjećaju da sam imao incident u Banjoj Luci kada me udario navijač Borca. Ipak, kako god igranje u Premijer ligi BiH i u bordo dresu ostat će mi u lijepom sjećanju. Gledao sam finale Kupa BiH između Željezničara i Borca. Iznenadilo me dobro suđenje. Znatno je bolje nego prije šest godina, mislim da i u Austriji nije ništa bolje", rekao je na kraju našeg razgovora Sadović.