Nogomet
47

Vokrri: UEFA i FIFA bi mogli izbaciti Kosovo iz članstva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokrri kazao je da postoji mogućnost da Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska federacija (UEFA) izbace Kosovo iz svog članstva. On je dodao da je razlog toga loša infrastruktura, a ne politički motiv.

Nedostatak stadiona koji zadovoljavaju uslove FIFA-e i UEFA-e mogli bi biti kobni za Fudbalski savez Kosova koji je ponovo pod lupom dvije krovne kuće svjetskog i evropskog fudbala.

Kosovo je zbog nedostatka nacionalnog stadiona svoje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. igrao u Albaniji.

"Ako se ovako nastavi, ne vidim drugi ishod", kazao je Vokrri za portal Kalzo iz Prištine, a aludirao je na eventualno izbacivanje Kosova iz FIFA-e i UEFA-e te je dodao: "Ne želim ovako stavljati dodatan pritisak, ali to je istina."

Kalzo navodi da je država godinama obećavala pomoći u uređivanju stadiona kako bi se ispunili uslovi koje zahtijevaju FIFA i UEFA.

Ministarstvo sporta u Kosovu zajedno sa općinom Priština potpisalo ugovor o renoviranju stadiona u Prištini, a projekat je iznosio 3,8 miliona eura. Ipak, UEFA je odbila taj plan.