Internet nasilje
0

Voditeljica pobjegla iz Engleske zbog najvećeg nogometnog prgavca, on je ne prestaje vrijeđati

N. M.
Foto: Screenshot/Montaža
Foto: Screenshot/Montaža
Nekadašnja engleska nogometašica, a danas voditeljica i analitičarka Eni Aluko, podijelila je s javnošću potresnu ispovijest i rekla da je zbog Joeyja Bartona morala pobjeći iz Engleske.

Aluko je u izjavi putem Instagrama poručila da je tužila Bartona, najpoznatijeg i najvećeg nogometnog prgavca u novijoj historiji, zbog njegovih žestokih i uvredljivih komentara na njen račun.

Barton je uporedio Aluko i njenu kolegicu Lucy Ward, s kojom ona zajedno radi kao voditeljica na ITV-u, sa serijskim ubicama Fredom i Rose West, a govorio je i da ga Aluko podsjeća na diktatore poput Staljina i Pola Pota. Govorio je i da "nema pojma" o nogometu.

Aluko je to strašno potreslo i kaže da je bila uplašena za svoj život pa je otišla u inostranstvo.

"Nisam izlazila iz kuće do petka i sada sam u inostranstvu. Zaista je važno reći da zlostavljanje na internetu ima direktan utjecaj na vašu sigurnost i na to kako se osjećate i koliko se sigurno osjećate u stvarnom životu. Osjećala sam da će mi se nešto dogoditi. Ljudi moraju razumjeti kakav utjecaj ima govor mržnje, rasizam, seksizam na nas žene", rekla je Aluko.

Barton je dodatno nastavio s uvredama i nakon ovakvog apela Aluko koji za mnoge izgleda pretjeran, pa je nastavio prozivati je.

"Isplači rijeku suza. Znao sam da češ odigrati na kartu žrtve. Oprosti, draga, grozan si stručnjak za nogomet. Ne znaš gotovo ništa o muškom nogometu. Trebala si pobjeći na pusto ostrvo nakon tvoje besmislice o tome da 'Arteta zove Pepa da mu pošalje ponudu'", rekao je Barton nakon dramatične izjave Aluko.

Barton je karijeru okončao još davne 2017. godine, ali i nakon toga jako često dospijeva u centar pažnje javnosti zbog brojnih kontroverzi koje se za njega vežu.

Tokom karijere je najviše utakmica odigrao u dresu Manchester Cityja, njih 153, a još je igrao za QPR, Newcastle, Marseille, Burnley i Rangerse. Ima i nastup za reprezentaciju Engleske.