Snažna poruka
31

Vodeće evropske lige protiv uvođenja Super Lige: Domaći nogomet je srce igre

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Udruženje evropskih liga koje predstavlja 25 domaćih liga uključujući Premiership, Bundesligu i La Ligu "snažno se protive" ideji o mogućem pokretanju nogometne Super Lige u kojoj bi igralo 16 najbogatijih klubova u Evropi.

"Evropske lige se oštro protive stvaranju bilo kojeg zatvorenog stila Super Lige. Domaći nogomet je srce igre širom Evrope za igrače, klubove i navijače", rekli su predstavnici vodećih evropskih liga, koji smatraju kako pokretanje Super Lige stvorilo ozbiljne probleme za dugoročnu održivost profesionalnog nogometa u Evropi.

"Lige podržavaju Evropski sportski model temeljen na piramidalnoj strukturi koji se temelji na promocije i ispadanju", poručili su.

Podsjetimo, prošle sedmice su Der Spiegel i mreža međunarodnih medija European Investigative Collaborations objavili kako vodeći evropski klubovi planiraju za tri godine pokrenuti Super Ligu.

Ona bi bila po uzoru na košarkašku NBA ligu, a igrali bi Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan kao osnivači, dok bi kao gosti prvu sezonu igrali i Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter i Roma.