Nesvakidašnji slučaj
0

Vlasnik višestrukog prvaka Engleske traži novac od navijača: Skupite 2,3 miliona eura

D. P.
Chansiri je težak 575 miliona dolara (Foto: Sheffield Wednesday FC)
Chansiri je težak 575 miliona dolara (Foto: Sheffield Wednesday FC)
Vlasnik engleskog Sheffield Wednesdeya Dejphon Chansiri javno je zatražio od navijača da skupe novac i spase klub, a u pitanju je ozbiljna cifra od dva miliona funti (oko 2,3 miliona eura).

Porezna nacionalna uprava (HMRC) primorala je četverostruke prvake Engleske da u narednih 14 dana isplate dva miliona funti duga, a kako klub nema taj novac, Chansiri je javno pozvao navijače da osiguraju ovaj iznos.

"Ako 20.000 ljudi da po 100 funti, to je dva miliona funti i bilo bi jasno - možemo riješiti sve. Taj novac bi pokrio i porez i plate. To bi trebalo učiniti do 10. novembra i ako pređemo 30 dana kašnjenja, dobili bi zabranu transfera u tri prijelazna roka", rekao je zabrinuti Tajlanđanin.

Porodica vlasnika Sheffield Uniteda "teška" je 575 miliona dolara prema Forbesovim podacima i 42. je najbogatija na Tajlandu.

"Zašto bih trebao igrati razne igre. Ako ne mogu platiti osoblje i ako su oni ljuti na mene, mom klubu će biti još gore. Ako osoblje ne dobije novac i ne radi svoj posao, klubu je gore. Zašto bih rizikovao da pravim probleme svojim ljudima. To je moj posljednji izbor. Ako navijači ne razumiju, ja tu ne mogu pomoći. Ovdje sam devet godina, ovaj klub je dio mog života i ne razumijete koliko mi je važno", dodao je Tajlanđanin.

Chansiri je zaključio da su finansijske probleme izazvali problemi s protokom novca koji nije išao na vrijeme te da navijači ne razumiju tok novca kod privrednika i biznismena koji "niti drže gotovinu u rukama, niti drže novac u banci", već da je novac stalno u procesima potrošnje i ulaganja.

Inače, Sheffield Wednesday se danas takmiči u drugom rangu engleske nogometne piramide (Championship) i na posljednjem su mjestu na tabeli, ali još uvijek ništa nije izgubljeno. Ekipa je u posljednjem kolu došla do prve pobjede u sezoni (2:0 protiv Rotherhama) i tako možda najavila izlazak iz rezultatske krize.