Nogomet
0

Vlasnici Manchester Uniteda u dugu od 109 miliona funti

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Finansijska agencija koja nadzire poslovanje pravnih subjekata u Velikoj Britaniji, Companies House, crna na bijelo ima finansijski bilans Red Football Joint Venturea, firme u sklopu koje posluje FC Manchester United.

Bilans kaže da je kompanija koju je u Engleskoj osnovala američka porodica Glazer da bi preko nje vodila slavni menčesterski nogometni klub "u crvenom" za čak 108.9 miliona funti. Radi se o bilans na kraju prošle porezne godine, zaključno s 30. junom 2010.

Ista je firma godinu dana ranije prijavila dobit od 21 milion funti, koju je generirao rekordni transfer Cristiana Ronalda u Real Madrid za 80 miliona funti.

U samo godinu dana ravnoteža između prometa nagnula je skoro 130 miliona na rashodovnu stranu jer Manchester United nije prodao nijednog kapitalca poput, primjerice, Waynea Rooneyja, dok su u klub prispjele obveze za naplatu teške 30-ak miliona funti.

Prošlog oktobra Manchester United zvanično je objavio da je klub u dugu od 83.5 miliona funti. Izvršni dopredsjednik David Gill svejedno je tada rekao da je osigurano nesmetano funkcioniranje kluba u budućnosti.