Gest vrijedan divljenja
509

Vladimir Petković posti tokom cijelog ramazana, razlog je oduševio Alžirce

H. H.
Petković je debitovao pobjedom na klupi Alžira (Foto: Twitter)
Petković je debitovao pobjedom na klupi Alžira (Foto: Twitter)
Bh. stručnjak Vladimir Petković posti tokom cijelog mjeseca ramazana, otkrili su tamošnji mediji.
Novi selektor Alžira donio je ovu odluku koja ima za cilj da se "potpuno nađe u uslovima i atmosferi ovog odabranog mjeseca kao i njegovi igrači", te na taj način pokaže posvećenost nacionalnom timu sastavljenom od igrača islamske vjeroispovjesti, pišu mediji.
Ovo svakako nije prvi Petkovićev korak ka naklonosti naroda Alžira. Naime, tokom zvaničnog predstavljanja prije nekoliko sedmica Alžircima je poželio sretan ramazan i s osmijehom je prihvatio primjerak Kur'ana koji mu je jedan novinar poklonio kao znak dobrodošlice.

Rođeni Sarajlija svoju ulogu očito shvata vrlo ozbiljno i to je dobar znak za Alžirce koji pokušavaju vratiti povjerenje navijača. Osim toga, ovaj čin svjedoči o toploj dobrodošlici rezervisanoj za novog trenera i važnosti kulturne raznolikosti u Alžiru.

Petković je potpisao ugovor sa selekcijom Alžira do 2026. godine, a mjesečno će zarađivati oko 135.000 eura. Debitovao je prije nekoliko dana u prijateljskom susretu u kojem je Alžir pobijedio Boliviju 3:2, a već sutra će imati novu provjeru protiv Južne Afrike.

Bh. trener je prethodni angažman imao u francuskom Bordeauxu početkom 2022. godine, a u karijeri ranije je vodio Bellinzonu, Malcantone, Lugano, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio.

Reprezentaciju Švicarske vodio je do četvrtfinala Evropskog prvenstva 2021. godine, a osvojio je i Kup Italije s Laziom 2013. godine. Kao igrač je sa Sarajevom bio prvak Jugoslavije 1985. godine.