Najavio da će zvati Vahu
15

Vladimir Petković na predstavljanju dobio Kur'an pa čestitao ramazan muslimanima

H. H.
Vladimir Petković (Foto: Twitter / montaža)
Vladimir Petković (Foto: Twitter / montaža)
Bh. stručnjak Vladimir Petković zvanično je predstavljen kao novi selektor nogometne reprezentacije Alžira, a na ustoličenju ga je dočekao iznenađujući, ali lijep gest.

Naime, jedan alžirski novinar je uoči press-konferencije Petkoviću poklonio primjerak Kur'ana, a ovaj čin svjedoči o toploj dobrodošlici rezervisanoj za novog trenera i važnosti kulturne raznolikosti u Alžiru.

Kur'an, sveta knjiga islama, simbol je duhovnosti i vrijednosti za mnoge Alžirce, te se ovo može protumačiti kao gest dobrodošlice i poštovanja prema Petkovićevoj novoj ulozi i posvećenosti nacionalnom timu.

Petković je potpisao ugovor sa selekcijom Alžira do 2026. godine, a mjesečno će zarađivati oko 135.000 eura.

"Preuzeo sam tim iz velike nacije, velike nogometne zemlje. Zbog reputacije u nogometu, ali i zbog veličine. Kao i u svim procesima, možemo početi i od uspjeha i od neuspjeha. Sada je bitno zatvoriti vrata koja su već bila zatvorena od mog dolaska. Važno je krenuti od nule, osigurati da igrači daju svoj maksimum za ljude koji od njih očekuju puno. To je narod koji je u prošlosti doživio veliki uspjeh. Kroz svoj rad pokušaću da ispunim svoju misiju. Kada kažem da počinjem od nule, to je u pozitivnom smislu. Reprezentacija je posljednjih godina ostvarila odlične nastupe", kazao je Petković na predstavljanju.

Alžirski novinar je poklonio Kur'an Petkoviću (Foto: Twitter)
Alžirski novinar je poklonio Kur'an Petkoviću (Foto: Twitter)

Glavni cilj Petkovića bit će plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a ugovor uključuje njegovo efektivno prisustvo od tri sedmice mjesečno u Alžiru uz neke izuzetke.

Petković je priznao da još nije razgovarao sa bivšim selektorom Alžira Vahidom Halilhodžićem, ali planira da ga kontaktira u budućnosti kako bi razgovarali o raznim temama vezanim za afrički nogomet.

Na kraju press-konferencije Petković je muslimanima u Alžiru poželi sretan nastupajući mjesec ramazan.

Petković je posljednji angažman imao u francuskom Bordeauxu početkom 2022. godine, a u karijeri ranije je vodio Bellinzonu, Malcantone, Lugano, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio.

Reprezentaciju Švicarske vodio je do četvrtfinala Evropskog prvenstva 2021. godine, a osvojio je i Kup Italije s Laziom 2013. godine. Kao igrač je sa Sarajevom bio prvak Jugoslavije 1985. godine

Podsjetimo, reprezentaciju Alžira ranije je vodio i naš Vahid Halilhodžić između 2011. i 2014. godine te je ostvario veliki uspjeh plasmanom u osminu finala Svjetskog prvenstva.