Kritike za velikane
0

Vladavić: Razočaran sam odlukom o Superligi, to je ubijanje manjih klubova

D. B.
Admir Vladavić
Admir Vladavić
Nakon što su najbogatiji klubovi Evrope formirali Superligu uslijedila je bura reakcija i kritika, a svoje nekadašnje klubove su kritikovale i njihove bivše zvijezde. Admir Vladavić je nekadašnji bh. nogometaš i reprezentativac koji je igrao grupnu fazu Lige prvaka i koji se također ne slaže s potezom velikana.

Kao što je već poznato, Superligu su osnovali Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpool, Man City, Man Utd, Real Madrid i Tottenham Hotspur, a pravo učešća će imati još pet klubova koji svoju "pozivnicu" osiguraju rezultatima iz prethodne sezone.

"Razočaran sam odlukom o Superligi. Prvo je uveden VAR pa sada uvode i neke druge stvari zbog kojih manji klubovi ne mogu doći do izražaja. Rade se zaista smiješne stvari, ne razumijem to nikako, ali je ovaj potez velikana definitivno ubijanje manjih klubova. Radi čega da igrači treniraju, za šta da se bore? S druge strane, ako bi Tottenham ispao iz Premiershipa, ili neki drugi klub, da li će kao niželigaš igrati tu Superligu? Nejasne su to stvari, žao mi je što su nogomet doveli u ovakvu situaciju", rekao je razočarani Vladavić.

Istakao je prednosti Lige prvaka i važnost ovog takmičenja za sve klubove i igrače, a posebno one koji se na velikoj sceni pojave rijetko u svojoj historiji.

"Igrati u Ligi prvaka je san svakog igrača, posebno onih koji igraju u 'manjim' klubovima ili ligama koje nisu među pet najboljih. Kada kao takav igrač dođete do Lige prvaka, bolje od toga ne može. Navikli smo da Real, Juventus, Bayern, Barcelona i slični igraju redovno elitno evropsko takmičenje, ali za manje ili male klubove se to rjeđe dogodi. Igrači iz takvih klubova uspiju jednom ili dva puta u svojoj karijeri zaigrati u Ligi prvaka i to je definitivno njihov vrhunac u karijeri", rekao je nekadašnji bh. reprezentativac.

On je kao nogometaš Žiline igrao u grupnoj fazi Lige prvaka te se predstavio na velikoj sceni. Te trenutke svoje karijere stavlja na prvo mjesto.

"Liga prvaka ima posebnu draž, ne može je igrati svako, zato se tako i zove i nudi mjesto samo za najbolje iz cijele Evrope, kao i za one koji su kroz kvalifikacije dokazali da zaslužuju da budu dio te priče. Ja sam sa Žilinom igrao protiv Chelseaja i Marseillea, ekipa i igrača svjetskog kalibra kao što su Nicolas Anelka, John Terry, Branislav Ivanović, Frank Lampard i drugi. To je ostvarenje sna svakog igrača, što ne treba zaboraviti", završio je Vladavić.