Nogomet
0

Vladar Dubaija ponudio za Liverpool 900 miliona dolara

FENA
Vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum sve je bliže preuzimanju engleskog nogometnog premierligaša Liverpoola. Upravni odbor "redsa" ponudio je šeiku ekskluzivno pravo na kupovinu kluba, a njegovim pravnicima uvid u poslovne knjige

"Ulaskom svježeg kapitala u klub postali bismo ravnopravni vodećim europskim klubovima kao što su Barcelona, Real Madrid, Milan i Chelsea", kazao je izvršni direktor Liverpoola Rick Parry.

Stručnjaci iz šeikove kompanije Dubai International Capital (DIC) do kraja ove godine proučavat će Liverpoolove poslovne knjige, a konkretna ponuda za kupovinu mogla bi uslijediti početkom iduće godine. U Liverpoolu očekuju najmanje 888 miliona dolara, pri čemu bi 335 miliona koštao kontrolni paket dionica, 158 miliona je potrebno za pokrivanje postojećih dugova, a 395 miliona bilo bi uloženo u izgradnju novog stadiona s najmanje 60.000 mjesta.

"Šeik Muhamed bin Rašid al Maktum posjeduje sve potrebne resurse i poslovnu filozofiju i uvjereni smo da je on idealan partner", dodao je Parry.

Muhamed bin Rašid al Maktum rođen je 1946. godine u Dubaiju kao treći sin tadašnjeg princa, šeika Rašida. Novi vladar Dubaija je iznimno obrazovan - nakon privatne poduke iz arapskog jezika i islamske kulture formalno je obrazovanje započeo u školi Al Ahmedia, a 1966. godine otišao je u London gdje je pohađao Bell School of Languages u Cambridgeu.

Pet godina kasnije, kada su formirani UAE, šeik Muhamed je postao ministar obrane, a nasljednik njegovog oca, stariji brat Maktum imenovao ga je 1995. dubajskim princem. Nakon što je Maktum preminuo, šeik Muhamed je početkom siječnja ove godine postao emir i vladar Dubaija te premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bin Rašid al Maktum smatra se najjačom političkom i poslovnom osobom u Dubaiju, arhitektom modernog Dubaija i pokretačkom snagom ubrzanog razvoja grada u poslovno središte Bliskog istoka.

Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu vladar Dubaija je na petom mjestu, a imovina mu je procijenjena na deset milijardi dolara.