Zinedine Zidane
0

"Vjerujem u ovu francusku generaciju"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zinedine Zidane, penzionisani 37-godišnji francuski nogometaš, razgovorao je za L'Equipe na temu aktuelnosti u francuskoj reprezentaciji.

Prije jedanaest godina Zidane je bio predvodnik te reprezentacije koja je kao domaćin, a pod vodstvom selektora Aime Jacqueta, postala svjetski prvak, dok je osam godina kasnije (u Njemačkoj 2006.) Zidane vodio tim do finala gdje su poraženi od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

U tom finalu je Zidane neslavno okončao nogometnu karijeru, jer je naprasito reagovao na provokacije Marca Materazzija, te je dobio crveni karton zbog udaranja istoga glavom u prsni koš.

Tada je Francusku vodio i sadašnji selektor Raymond Domenech.

  • Stalno se priča o Domenechu. Mislim da je dosta toga. Trebalo bi pričati o francuskim nogometašima - rekao je Zidane i nastavio:

  • Vjerujem u ovu generaciju francuskih igrača. Mnogo je tu dobrog, veliku većinu ih znam iz igračke karijere i jasno mi je što sve mogu ponuditi na terenu. Isto tako, bilo bi predivno kada bi se zaboravili svi određeni "ratovi" koji su se pojavljivali unutar reprezentacije, između selektora i igrača ili između igrača međusobno, kao i javnosti prema ljudima u reprezentaciji. Treba napraviti rezultat na SP-u, a to se može napraviti samo zajedništvom - zaključio je ponajbolji nogometaš novijeg doba.