Liga za prvaka
17

Tok utakmice / Vječiti derbi: Sarajevo - Željezničar 0:0

Piše: K. H.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Gradski rivali Sarajevo i Željezničar odigrat su danas na stadionu "Asim Ferhatović Hase" 114. ligaški sarajevski derbi, a tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

Kraj susreta.

Sarajevo - Željezničar 0:0

93' - Posljednja šansa za Željezničar, Osmanković šutira pored gola.

90+1' - Tri minute sudijske nadoknade. Korner za Sarajevo, ali opet bez opasnosti.

88' - Velika šansa za Željezničar. Zajmović je probio po lijevoj strani, a onda iz teške pozicije umjesto povratne lopte, odlučio se za šut. Odmah kontranapad na drugoj strani, Graovac je u posljednjem trenutku stigao Kuzmanovića.

84' - Još jedan pokušaj Mustafića, ovaj put snažno je šutirao s 20-ak metara, ali lopta odlazi malo pored gola Kjosevskog.

83' - Dobra prilika za Sarajevo. Lopta je došla do Mustafića, ali njegov udarac završava samo u korneru.

80' - Zajmović, danas daleko najbolji Željin igrač, odigrao je dupli pas sa Vranješom, ali nije uspio stići do lopte. Žerić umjesto Zakarića na terenu.

78' - Pokušaj Crepulje s nekih 20-ak metara, ali lopta odlazi daleko preko gola.

76' - Žuti karton za Kuzmanovića.

74' - Dobar napad Sarajeva po lijevoj strani, ali Šabanović se nije najbolje snašao završnici napada.

72' - Loš pokušaj igrača Sarajeva, na drugoj strani Vranješ je pokušao uposliti Kajkuta, ali Mujakić opet izbija loptu.

71' - Ahmetović se bez problema oslobodio Bogičevića, a kada je krenuo prema golu Plavih, defanzivac Željezničara ga je srušio. Slobodan udarac za Sarajevo na nekih 26-27 metara od gola.

70' - Rahmanović napušta igru, umjesto njega Herić. Na drugoj strani, Ubiparip je izašao, a ušao je Kajkut.

67' - Bekić zbog povrede napušta teren, Šabanović umjesto njega na terenu.

65' - Velkoski je centrirao iz kornera, u kaznenom prostoru Željezničara je nastala prava gužva, ali su igrači Admira Adžema ipak izbacili loptu.

64' - Vranješ je opet bio u dobroj situaciji, ali mu je lopta pobjegla. Kontranapad Sarajeva na drugoj strani i novi korner za Bordo ekipu. Igra će se nastaviti nakon što se Bekiću ukaže medicinska pomoć.

62' - Željezničar je odmah uzvratio na drugoj strani. Zajmović je sjajno probio Adukora, odigrao je povratnu loptu za Vranješa, ali on loše šutira i lopta jedva stiže do Pavlovića.

61' - Nova dobra prilika za Sarajevo. Hebibović je centrirao s desne strane, Rahmanović je nadskočio Graovca, ali šutira pored gola.

58' - Mehremić je tragikomično loptu izbio u korner, nakon toga dobra prilika za Sarajevo, ali Adukor nije najbolje reagovao.

56' - Opet se otvorila prilika za Zakarića koji je imao puno prostora na desnoj strani, ali mu je Mujakić oduzeo loptu.

54' - Ubiparip i Vranješ su imali situaciju dva na dva sa centra protiv igrača Sarajeva, ali je Mujakić sjajno reagovao. U nastavku akcije, Velkoski je šutirao glavom, Kjosevski lagano hvata loptu.

51' - Centaršut Mehremića s lijeve strane, lopta dolazi do Zakarića koji šutira, ali je bio u ofsajdu.

50' - Loša igra na početku drugog poluvremena.

47' - Mehremić je imao čistu poziciju da vrati loptu Kjosevskom, ali je njegov pas otišao u gol-aut, odnosno korner za Sarajevo. Još jednom bez opasnosti po gol Plavih.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. S centra su krenuli igrači Željezničara.

Kraj prvog poluvremena

Sarajevo - Željezničar 0:0

47+2' - Velika prilika za Željezničar na samom isteku prvog poluvremena. Zajmović je izašao sam ispred Pavlovića, ali golman Sarajeva na vrijeme napušta svoj gol i izbija loptu u polje.

45' - Dvije minute sudijske nadoknade u prvom poluvremenu.

44' - Zakarić je imao otvoren put prema Pavloviću, ali su ga defanzivci Bordo ekipe stigli i na kraju samo korner za Plave.

40' - Korner za Sarajevo nakon što je Bogičević izbio loptu, opet bez opasnosti po gol Kjosevskog.

36' - Opasan centaršut s desne strane Zakarića, Adukor izbija u korner. Blagojević je pronašao Osmankovića, ali njegov udarac glavom odlazi daleko pored gola.

34' - Novi opasan napad Sarajeva. Ahmetović je u kontranapadu odigrao za Kuzmanovića, a njegov prizemni centaršut prolazi kroz peterac Željezničara u kojem nije bilo igrača u bordo dresu da pospreme loptu u mrežu.

32' - Pola sata igre je iza nas, nema pogodaka u gradskom derbiju između Sarajeva i Željezničara. Najbolju priliku imao je Rahmanović, ali je pogodio stativu.

28' - Vranješ je tražio kazneni udarac, Elvis Mujić samo odmahnuo rukama. Činjenica je da je Bekić bio u kontaktu s igračem Plavih koji je bio ispred njega, ali prema mišljenju glavnog arbitra, nedovoljno za kazneni udarac.

25' - Centaršut Crepulje s lijeve strane, Osmanković bez razmišljanja izbija u korner.

24' - Još jedan opasan napad Sarajeva, ali Osmanković reaguje u posljednji trenutak. Na drugoj strani Željezničar ima puno prostora, ali još uvijek nisu odigrali pravu akciju.

23' - Velika prilika za Sarajevo. Sarić je fantastično uposlio Hebibovića, ovaj vraća povratnu loptu za Rahmanovića, a njegov udarac pogađa stativu. Bila je ovo velika prilika za Bordo tim.

20' - Opasan centaršut Bekića s lijeve strane, Bogičević izbacuje u korner. Sarić i Velkoski su kratko odigrali ovaj napad, bez opasnosti za gol Plavih.

19' - Samo što se tempo igre bar malo razvio, Velkoski je ostao ležati na zemlji. Pauza, kapitenu Sarajeva se ukazuje pomoć.

18' - Dobar napad Sarajeva, opet po desnoj strani, ali na kraju nije bilo upotrebljive lopte.

15' - Prvi korner na meču za Bordo ekipu, ali bez opasnosti za gol Željezničara.

14'- Zajmović je probio po lijevoj strani, njegov loš centaršut mirno hvata golman Sarajeva Pavlović.

13' - Sarajevo kroz pas igru pokušava doći do gola Željezničara koji se na početku utakmice organizovano brani i svoju priliku čeka iz kontranapada.

11' - Kuzmanović je pokušao probiti po desnoj strani, ali je lopta na kraju ipak za Željezničar.

10' - Rahmanović je ostao ležati na sredini terena, igra je nakon dvije minute nastavljena.

8' - Prvi opasan napad Željezničara, ali loš centaršut Vranješa.

7' - Igra se u ovim trenucima odvija na sredini terena.

4' - Za sada bez pravih prilika, ali igra se otvoreno i na jednoj i na drugoj strani.

3' - Navijači Željezničara su neposredno pred početak utakmice napravili lijep dekor na južnoj tribini posvećen Mirzi Raščiću.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

2' - Prvi opasan napad Sarajeva. Lopta je došla do kapitena Velkoskog na lijevoj strani, ali njegov centaršut je izblokirao Graovac.

1' - Meč na Koševu je počeo. S centra su krenuli igrači Sarajeva.

16:26 - Sudijska četvorka izlazi s igračima na teren, meč počinje za pet minuta. Navijači Željezničara još uvijek ulaze na južnu i zapadnu tribinu.

16:24 - Željezničar se trenutno nalazi na drugoj poziciji na tabeli sa jednim bodom manje od Zrinjskog, dok je Sarajevo na četvrtoj poziciji i do kraja prvenstva pokušat će preskočiti Široki Brijeg te izboriti plasman u Evropsku ligu. Razlika između gradskih rivala iznosi velikih 15 bodova.

Tabela:

16:18 - Glavni sudija današnjeg susreta je Elvis Mujić. Pomoćnici su mu Sreten Udovičić i Davor Beljo, a četvrti sudija je Admir Šehović. Dodatni pomoćnici su Dragan Petrović i Zoran Grbić.

16:14 - U ekipi Sarajeva danas nema Stanojevića koji je suspendovan i Šofranca koji ima upalu pluća, dok Adžem ne može računati na Stevanovića i Ramovića, ali ni Zeca ni Crnova koje je klub suspendovao.

16:10 - Poslušajte šta su rekli treneri obje ekipe neporedno pred današnji meč:

16:08 - Sastavi:

Za Sarajevo će igrati: Pavlović, Hebibović, Adukor, Mujakić, Bekić, Crepulja, Sarić, Rahmanović, Kuzmanović, Velkoski i Ahmetović.

Na klupi Bordo tima su ostali: Adilović, Šabanović, Herić, Radovac, Mustafić, Lelić i Altiparmakovski.

Željezničar će igrati u sastavu: Kjosevski, Osmanković, Graovac, Bogičević, Mehremić, Hajdarević, Blagojević, Vranješ, Zakarić, Zajmović, Ubiparip.

Na klupi Željezničara su: Fejzić, Hadžić, Projić, Šabanadžović, Žerić, Zeba i Kajkut.

16:05 - Nogometaši Sarajeva danas neće imati podršku najvatrenijih navijača koji zbog loših rezultata i neslaganja sa čelnicima kluba bojkotuju dolazak na utakmicu, dok će se s druge strane Željezničar imati podršku navijača s južne i zapadne tribine.

16:04 - Igrači obje ekipe se trenutno nalaze na terenu gdje je u toku zagrijavanje. Vrijeme u glavnom gradu BiH oblačno, za sada bez padavina.

16:03 - Ovo će biti 114. sarajevski derbi u prvenstvu i 134. ukupno. Željezničar je slavio 42 puta, Sarajevo 40, dok je 51 susret završen bez pobjednika. U prvenstvu je skor 34-32 za Plave uz 47 neriješenih susreta.

16:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 27. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Željezničara. Susret se igra na stadionu "Asim Ferhatović Hase", a počinje u 16:30 sati.